Liseli Türk gençleri gurur yaşattı

İzmirli iki lise öğrencisi Emir Akdaşçi ve Ege Özlem, dört ay boyunca üzerinde çalıştıkları projeyle, atık maddeleri kullanarak daha az karbon salınımlı...
Liseli Türk gençleri gurur yaşattı

İzmirli iki lise öğrencisi Emir Akdaşçi ve Ege Özlem, dört ay boyunca üzerinde çalıştıkları projeyle, atık maddeleri kullanarak daha az karbon salınımlı ve çevreci bir çimento hazırladı. Liseli gençler, projeleri sayesinde aralarında Harvard'ın da bulunduğu dört köklü üniversiteden davet alarak büyük gurur yaşattı.

İzmir'de Doğa Koleji İzmir Mavişehir 3 Kampüsü 10'uncu sınıf öğrencileri Emir Akdaşçi ve Ege Özlem, hazırladıkları projeyle ülkemize büyük gurur yaşattı. Çimentonun yapım aşamasında ortaya çıkan zehirli gazları dikkate alarak alternatif bir proje geliştiren liseli öğrenciler, projeleri üzerinde tam dört ay çalıştı. Akdaşçi ve Özlem, çalışmaları sırasında hem bir çimento fabrikasını kullandı hem de okulun laboratuvarında deneysel araştırmalarını yaptı. Atık maddelerle daha az karbon salınımlı ve çevreci bir çimento hazırlayan gençler, projelerini gönderdikleri dünyaca ünlü Harvard, Kanada Ryerson, Kanada Mc Gill, ve Jean Monnet üniversitelerinden davet aldı. Öğrenciler, Mayıs ve Haziran aylarında okullarını ve ülkelerini temsil ederek projelerinin sunumunu yapacaklarını söyledi.

Çevreci proje

Proje hakkında bilgi veren 16 yaşındaki Emir Akdaşçi, "Atık maddelerden çimento üretimi konusunda proje geliştirmeye karar verdik. Projemizde, kula cürufu ve kömür külü üzerinde çalıştık. Laboratuvarda ve bir çimento fabrikasında yaptığımız çalışmalar sonucunda atık maddelerden çimentonun üretilebileceği kanısına vardık. Normalde çimento yapılırken kalker ve jips doğadan alınır ancak biz hali hazırda bulunan atık maddeleri kullandık ve doğaya zarar vermeden çimentonun üretilebileceğini gördük. Bunun aynı zamanda ekonomiye getirisi de olacağını düşünüyoruz" dedi. Akdaşçi, dört üniversiteden gelen davetlerle ilgili de, "Gelen davetler bizi çok gururlandırdı. Ülkemize ve bilime katkı sağlamak istiyoruz ve projelerimizi devam ettireceğiz" diyerek yaşadığı mutluluğu anlattı.

Dört üniversite de davet yolladı

16 yaşındaki Ege Özlem de yaptıkları projeyle hem doğaya verilen zararın hem de maliyetin azaldığını belirterek, köklü üniversitelerden gelen davetlerle ilgili şunları söyledi:

"Deneyimizin sonuçlarını aldıktan sonra yurt dışındaki kongreler ve sunumlarla ilgili araştırmalar yaptık. Dört üniversitenin kongresi için projemizin özetini çıkartıp başvuruda bulunduk. Hepsinden de onay almayı başardık. Davetlerin sonuçlarını gelmesini beklerken ikimiz de çok heyecanlandık. Dört üniversite de çok büyük üniversiteler. Bir tanesinin bile projemizi kabul etmesi çok büyük bir başarıyken, dördünün de davette bulunması bizi çok heyecanlandırdı ve mutlu etti. Bu bizim için çok büyük bir şans. Projemizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz."

İHA