Liseliler 'zirai donu önleyici solüsyon' geliştirdi

Giresun Nurettin Canikli Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencileri Ayşegül Sarı ve Rabia Vural, geliştirdikleri tarım ürünlerinde zirai donu önleyecek solüsyon ile TÜBİTAK'tan ödül kazandı.
Liseliler 'zirai donu önleyici solüsyon' geliştirdi

Giresun Nurettin Canikli Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencileri Ayşegül Sarı ve Rabia Vural, geliştirdikleri tarım ürünlerinde zirai donu önleyecek solüsyon ile TÜBİTAK'tan ödül kazandı.

Projeleri ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasına katılan öğrenciler, Samsun bölge finalinde birinciliği, Türkiye finallerinde ise coğrafya dalında ikinciliği elde etti.

Okul müdürü Dursun Ergüney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin Türk tarımı için önemli bir projeye imza attığını söyledi.

Okulun son yıllarda TUBİTAK yarışmalarından önemli dereceler aldığını ifade eden Ergüney, "Bu projemiz, Türkiye genelinde yarışmaya katılan 14 bin proje arasında ikinciliği elde etti. Giresun Nurettin Canikli Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak projelerle sadece Giresun'da değil, bölge ve Türkiye genelinde de önemli başarılar kazandık." dedi.

Rabia Vural ise araştırmaları sonucu bazı yağ çeşitleri ve özel bir maddenin karışımından bitkileri zirai dona karşı koruyucu ve önleyici solüsyon geliştirdiklerini aktararak, şöyle konuştu:

"Belirlediğimiz bir fındık ocağında denemeler yaptık. Mart ayında il genelinde zirai don yaşandı. Solüsyonu uyguladığımız fındık dalı ile uygulamadığımız dalda oluşan sonuçları değerlendirdik. Ortaya ürünümüzün fındık dalında zirai donu önlediğini tespit ettik."

TÜBİTAK yarışmasında Türkiye ikinciliğini aldı

Ayşegül Sarı da solüsyon projesiyle TÜBİTAK yarışmasına katılmaya karar verdiklerini ve Samsun bölge finalinde birinciliği elde ettiklerini belirterek, "Bu proje ile amacımız ülkemizde sahip olduğumuz tarım ürünlerin zirai don nedeniyle heba olmasını önlemekti. Projemizin bu kadar önemli başarı elde etmesinden büyük mutluluk duyuyoruz." ifadesini kullandı.