Lübnan'da Hizbullah'la bağlantılı 100 banka hesabı kapatıldı

Lübnan Merkez Bankası'nın, ABD'nin Hizbullah'ın finansal hareketlerine yönelik yaptırım kararlarıyla uyumlu olarak Hizbullah'la bağlantılı 100 banka hesabını kapattığı bildirildi.
Lübnan'da Hizbullah'la bağlantılı 100 banka hesabı kapatıldı

Lübnan Merkez Bankası'nın, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Hizbullah'ın finansal hareketlerine yönelik yaptırım kararlarıyla uyumlu olarak Hizbullah'la bağlantılı 100 banka hesabını kapattığı bildirildi.

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, basına yaptığı açıklamada, ABD'nin Hizbullah'ın finansal hareketlerine yönelik yaptırım kararlarıyla uyumlu olarak gruba ait önemli kurumların da bulunduğu 100 banka hesabının kapatıldığını söyledi.

Selame, Merkez Bankası'nın ABD'nin Hizbullah'a yönelik yaptırım kararlarıyla ilgili kendine düşen kısmı yerine getirdiğini belirtirken, "Lübnan için öncelik, uluslararası finansal haritayı takip etmek. Bankacılık sistemimizin içinde illegal hesaplar istemiyoruz. Birkaç kişi yüzünden, Lübnan'ın finans piyasalarındaki görünüşünün zarar görmesini istemiyoruz." diye konuştu.

Lübnan'daki Şii'lerin bankalara erişimlerinin garanti altına alınacağının altını çizen Selame, siyasi gerilimin ve karışıklıkların yaşandığı bölgede, Merkez Bankası'nın Lübnan'ın mali istikrarını korumak için çalıştığını dile getirdi.

Öte yandan, AA'ya konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir merkez bankası yetkilisi ise banka hesabı kapatılan önemli kurumlar arasında Hizbullah ile bağlantısı olan Resul-u Azim Hastanesi, İmdad İslami Yardım Derneği ve Şehit Derneği 'nin de bulunduğunu söyledi.

Yetkili, hesabı kapatılan bazı kurumlarda Hizbullah'ın Suriye'de savaşan ve yaralanan militanlarının tedavi gördüğünü kaydederek, yeni düzenlemelerin Hizbullah ile bağlantılı binlerce kişiyi ve kurumu etkileyeceğini ve banka hesapları kapatılanların bir daha Lübnan bankalarında hesap açamayacağını ifade etti.