Maaşın yarısı kiraya gidiyor!

Konyalı hem kiralık ev bulmakta zorlanıyor, hem de bulduğu kiralık evlerin fiyatları cebini yakıyor. 600-700 TL'den başlayan kira, asgari ücretle geçinen bir aile için maaşın yarısından fazlasının ev kirasına ayrılması anlamı taşıyor.
Maaşın yarısı kiraya gidiyor!

Konya’da yaz dönemi olması, tayin ve atamaların bu dönemde yapılması, ayrıca düğün sezonu olmasından dolayı kiralık ev talebi oldukça yüksek. Vatandaşlar kiralık ev bulmakta zorlanırken, buldukları kiraları ise cep yakıyor.  Kira fiyatları semtlere göre değişirken genellikle 700 TL ve 2500 TL arasında seyrediyor. Kendisinin ve ya eşinin iş yerinin yakınında bütçesine uygun ev bulmak neredeyse hayal. Konya’nın belli yerlerinde konut arayanlar kira bedelini duyunca iç mahallelerdeki evlere yöneliyor. Bu da ulaşım ücreti olarak bütçeye yansıyor.

KİRACILAR EV SAHİBİNE ÇALIŞIYOR

Özellikle asgari ücretle çalışan aileler sıkıntı yaşıyor. Aldığı maaşın yarısından fazlasını ev kirası olarak ödeyen çalışanları birde kış şartları düşünüldüğünde nasıl yetiştirdiği ise merak konusu. 1 ay boyunca adeta ev sahibine çalışan kiracılar el mahkum 800 TL’ye ev bulduğuna seviniyor. Vatandaşlar ise son senelerde ise artan fiyatların nedenini merak ediyor.  Vatandaşların çoğu internetten ve emlakçı aracılığıyla ev kiralarken kimileri ise sokak sokak kiralık ev aramak zorunda kalıyor. Bu durumu kiraların yüksek olması etkilemiyor.

8-1-3-012.jpg

KİRALIK EV BULUNMUYOR

Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Bosna Hersek Mahallesi’nde kiralar 700 TL ile 1300 TL arasında değişirken, Otogar ve stadyum tarafındaki evler 800 TL ile 2500 TL arasında kiralanıyor. Emniyet Müdürlüğü tarafındaki evler ise 850 TL ile 1250 TL arasında kiracı buluyor. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar taleplerinin karşılanması için yatırım bekliyor.

KONUT YATIRIMI YAPILMALI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya’da yaz dönemi olması, tayin ve atamaların bu dönemde yapılması, ayrıca düğün sezonu olmasından dolayı kiralık ev talebi oldukça yüksek olduğunu söyledi. Konya’nın büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Altınay, “Bunun önüne geçebilmek için yatırımcıları Konya’da yatırım yapmaya davet ediyoruz. Devletimiz dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza TOKİ öncülük ediyor. Kentsel Dönüşüm çerçevesinde konutlar yapılıyor. İhtiyaç fazlası kiraya verildiği zaman bu sorun bir ortadan kalkar” diye konuştu.

8-1-1-014.jpg

KAZANCIMIZIN YARIDAN FAZLASI EV KİRASINA GİDİYOR

Kiralık ev bulmaktan zorlandığını uzun süreçten sonra ev bulduğunu ifade eden Mehmet Koç, “Şu anda 750 TL’ye oturuyorum. 100 TL aidatım var. Kışın birde ısınma parası işin içine girdiğinde bütçemi zorluyor. Kazancımızın yarıdan fazlası ev kirasına gidiyor. Fiyatlar çoğu yerde aynı. Eski yeni fark etmiyor. İnsanlar ev bulamazken ev sahipleri de fiyatları yükseltmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar” şeklinde konuştu.

EV KİRALARI VATANDAŞIN BÜTÇESİNİ ZORLUYOR

Bir sokakta bile fiyatların değiştiğinin altını çizen Murat Bağcı ise “Şu anda 1000 TL’ye ev tuttum. Ev bulamadığımız gibi bulduğumuz evlerden de yüksek fiyat istiyorlar. Yüzüne bakılamayacak bir eve dahi 600 TL para istiyorlar. Ayrıca son zamanlardaki fiyatların yükselişine bir anlam veremiyorum. Merkeze yakın yerlerde evlerin yanına bile yaklaşılmıyor. Haliyle mahalle aralarına yönleniliyor. İş yerine uzaklaştıkça bir de ulaşım ücreti bütçeye yansıyor. Bu duruma bir çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ