Macaristan'dan Sırbistan ve Karadağ'a AB üyeliği desteği

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto:- "AB, Batı Balkan genişleme sürecinde daha cesur ve hızlı olmalı. Bu yıl Sırbistan ve Karadağ'ın üyelik müzakerelerindeki tüm fasıllar açılmalı''
Macaristan'dan Sırbistan ve Karadağ'a AB üyeliği desteği

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği'ne (AB) Sırbistan ve Karadağ'ın üyelik sürecini hızlandırması çağrısı yaptı.

Bakan Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, AB'nin Batı Balkanlara yönelik genişleme süreci konusunda daha cesur ve hızlı olması gerektiğini söyledi.

AB Komisyonunun, Karadağ ve Sırbistan'ın en erken 2025'te AB üyesi olabileceği şeklindeki açıklamalarından dolayı Macar hükümetinin memnun olmadığını kaydeden Szijjarto, ''AB, Batı Balkan genişleme sürecinde daha cesur ve hızlı olmalı. Bu yıl Sırbistan ve Karadağ'ın üyelik müzakerelerindeki tüm fasıllar açılmalı.'' dedi.

Szijjarto, Sırbistan ve Karadağ'ın AB üyeliği için 7 yıl daha beklemesine gerek olmadığını, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye entegrasyonunun tüm Avrupa'nın çıkarına olduğunu öne sürdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, AB'nin genişleme sürecinin AB içindeki reformların yapılmasına bağlı olduğu sözlerini de değerlendiren Szijjarto, ''Maalesef bu açıklama Batı Avrupa'nın bölgeyi gerçek manada anlamadığının kanıtıdır. Batı Balkanlar ciddi manada Avrupa'nın istikrarına darbe vurabilir ama aynı şekilde Avrupa'nın güvenliğine de ciddi katkıda bulunabilir.'' diye konuştu.


Kaynak: