Macron Japonya Başbakanı Abe ile görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: - "Fransa, Sri Lanka'yla, tüm halkıyla dayanışma içerisindedir. Sri Lanka yetkililerine gereken her desteği vermeye hazırız"- "Terörle mücadele konusunda uluslararası iş birliği için herkesin seferber olması gerekiyor
Macron Japonya Başbakanı Abe ile görüştü

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paskalya gününde terör saldırılarının yaşandığı Sri Lanka'ya gereken her desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Macron, Elysee Sarayı'nda Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Sri Lanka'da Paskalya gününde aralarında kilise ve otellerin olduğu 8 noktaya düzenlenen terör saldırılarına ilişkin Macron, "Fransa, Sri Lanka'yla, tüm halkıyla dayanışma içerisindedir. Sri Lanka yetkililerine gereken her desteği vermeye hazırız." dedi.

Saldırıyla ilgili üzüntüsünü paylaşan Macron, "Terörle mücadele konusunda uluslararası iş birliği için herkesin seferber olması gerekiyor." diye konuştu.

Öte yandan Macron, Fransa'nın Japonya ile ticari ilişkilerini güven içinde geliştirmek istediğini belirterek, Japonya ile ekonomi, kültür, teknoloji ve eğitim alanlarında da ortak bir takvimin olduğunu kaydetti.

Basın toplantısının ardından Abe ile yapacağı görüşmede, internette kin ve nefret içerikli paylaşımlarla mücadeleyi, G7 ve G20 zirvelerini ele alacaklarını aktaran Macron, ülkesinin bu yıl başkanlığını üstlendiği G7 Zirvesi'nin ana temasının adaletsizlikle mücadele olduğunu bildirdi.

- "Bu saldırılar kabul edilemez. Şiddetle kınıyoruz"

Abe de Sri Lanka'daki saldırıya ilişkin, "Bu saldırılar kabul edilemez. Şiddetle kınıyoruz." dedi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten Abe, Japonya ve Fransa'nın terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını ifade etti.

Abe, Notre Dame Katedrali'nde geçen hafta çıkan yangından dolayı üzüntüsü de dile getirdi.

"Japonya halkı, Fransızlar kadar şoke oldu. İnsanlığın ortak mirası, Fransa'nın gururu ve tarihinin ve kültürünün sembolü Notre Dame'ın yangında hasar görmesi üzücü." diyen Abe, Fransa ile birçok alanda iş birliklerini sürdüreceklerini belirtti.

- Sri Lanka'daki saldırılar

Sri Lanka'da pazar günü Hristiyanlar için kutsal Paskalya ayinlerinin düzenlendiği Kochchikade kentindeki St. Anthony's, Katana'daki St. Sebastian ve Batticaloa'daki Meryem Ana kiliseleri ile başkent Kolombo'daki beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine bombalı saldırılar gerçekleştirilmişti.

Saldırıların ardından başkent Kolombo'nun banliyöleri Dehiwala'daki konukevi yakınında ve Dematogo'da da üst geçit yakınında patlamalar olmuştu. Yetkililer, saldırılarda 310 kişinin hayatını kaybettiğini, 500'den fazla kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Kaynak: