Mağdura bak

Soma’da 301 madencinin can verdiği, 432 çocuğun yetim kaldığı maden faciası davasında ifadesi okunan ocağın sahibinin oğlu Can Gürkan, “En çok biz mağdur olduk” dedi.
Mağdura bak

Geçtiğimiz Pazartesi günü ilk duruşması yapılan ve madenci ailelerin itirazı üzerine, mahkeme heyeti tarafından tutuklu sanıkların duruşma salonuna getirilmesi yönünde karar verilen Soma Faciası davası, Akhisar'da görülmeye devam ediyor. Mahkemenin kararı üzerine, 8 tutuklu sanığın ifadeleri, cezaevine yapılacak video konferansla alınmayarak, sanıklar duruşma salonuna getirildi. Davanın bir numaralı sanığı, maden ocağının sahibi Alp Gürkan'ın oğlu Can Gürkan, bu kazada en çok kendilerinin mağdur olduğunu söyledi.
SUÇU GENEL MÜDÜRE YIKTI
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, savcılıkça hazırlanan iddianame okundu. Okunan iddianamede tutuklu sanıkların, soruşturma aşamasında verdikleri ifadeler dikkati çekti. Dava dosyasında 1 numaralı sanık olarak yer alan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın okunan savcılık ifadesinde, tüm suçu genel müdür Ramazan Doğru'ya yıktığı da ortaya çıktı. Gürkan, yönetim kurulu başkanı olarak kendisinin finans, banka ilişkileri, bütçeler, planlama, yatırım ile ilgili konularını takip ettiğini, teknik konularda sorumluluğun Doğru'ya ait olduğunu beyan etti.
BU İŞTE KUSURUM YOK DEDİ
Gürkan, şirket olarak iş güvenliğine azami özen gösterdiklerini iddia ettiği ifadesinde, “Bu işe gerek ben gerekse babam olsun bütün sermayemizi verdik, emeğimizi ortaya koyduk. 6 bin 400 kişiye ekmek kapısı açtık. Meydana gelen kazada en çok biz mağdur olduk" dedi. İş güvenliği konusunda yeterli teknik eleman ve amir bulundurduklarını ifade eden Gürkan, “Benim söz konusu olay ile ilgili olarak kusur ve ihmalimin olduğunu düşünmüyorum. Üzerime atılı suçlama olursa kabul etmiyorum" şeklinde ifade verdiği belirlendi. Genel Müdür Ramazan Doğru dışında tutuklu sanıkların hepsi kazada ihmal ve kusurlarının olmadığını söyledi.
Her cezaya razıyım
Okunan iddianamede, davanın 2 numaralı sanığı şirket genel müdürü Ramazan Doğru'nun, patronunun aksine sorumluluğu kabul ettiği görüldü. Doğru, soruşturma safhasında alınan ifadesinde, patronu Can Gürkan'ın “yönetim kurulu üyesi olduğu ve kurulda yetki devri yapıldığı" iddialarını kabul etmedi. Ancak genel müdür olarak sorumluluklara sahip bulunduğunu dile getirerek, “Ölenlerin çoğunu tanıyorum. Üzüntümü tarif edemem. Keşke bu kazada ben de ölseydim. Bu olaydan dolayı vicdani olarak bana gelebilecek her türlü cezaya razıyım" dedi. “Burada kesinlikle kendimi kurtarmak adına savunma yapmıyorum. Ben vicdan muhasebesi içerisindeyim" diyen Doğru, Bu olayda bir kusuru olduğunu düşünmediğini ve suçsuz olduğunu savundu.