Mağdurlar dinlenecek

Mavi Marmara avukatlarının yaptığı başvuruyu değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi, saldırı sırasında gemide bulunanların yakınlarını dinleme kararı aldı.
Mağdurlar dinlenecek

Mavi Marmara avukatlarının yaptığı başvuru üzerine bir ilke imza atan Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail askerlerinin saldırısı sırasında zarar gören kişilerin yakınlarını veya vekillerini dinleme kararı aldı. Bu kararın ardından Mavi Marmara davası avukatları, mağdurlar arasında belirleyecekleri bazı kişileri ifade vermek üzere Hollanda'nın Lahey kasabasındaki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanıyor.
HUKUK MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Mavi Marmara davasının avukatlarından Ramazan Arıtürk, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin konuyla ilgili yaptıkları başvuruda insanlığa karşı suç işlendiğini kabul etmesine rağmen, bizim başvurumuzu uygun bulmadı. Bunun üzerine bir üst mahkemeye başvurduklarını ve başvurularının üst mahkeme tarafından kabul edildiğini ifade eden Arıtürk, “Temyiz mahkemesi aldığı şaşırtan kararla İsrail saldırısından zarar görenlerin yakınları veya vekillerini dinleme kararı aldı" dedi.
KARAR MAHKEME İÇİN BİR İLK
Arıtürk üst mahkemenin mağdur yakınlarını dinleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığının kararının yerinde olup olmadığına ilişkin hüküm vereceğini söyledi.
Kararın Uluslararası Ceza Mahkemesi tarihinde bir ilk olduğunu vurgulayan Arıtürk, “İyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyoruz. Haklılığımızı ispatlayana kadar hukuki mücadeleye devam edeceğiz'' diye konuştu. 2011 yılında Gazze'ye insani yardım götüren ve içinde 800 aktivistin bulunduğu gemiye İsrail komandolarının düzenlediği saldırı sonucu 9 kişi şehit olurken 50 kişi de yaralanmıştı. Olaydan 3 yıl sonra Türk hükümetinden özür dileyen İsrail, geçtiğimiz aylarda İHH'ya gönderdiği bir aracı ile 1 milyon dolar teklif ederek, İHH'nın davadan vazgeçmesi talebinde bulunmuştu.