Mahalle Mektebi 20. sayısı çıktı

Yavaş yavaş kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde Mahalle Mektebi 20. Sayısı ile bizi selamlıyor.
Mahalle Mektebi 20. sayısı çıktı

Murat Ak'ın editörlüğü ile hazırlanan Leylâ dosyası doygun bir içerik sunuyor. Ali Güney "Minareden Düşen Ezan" adlı kitabı yakınlarda neşredilen Mehmet Kahraman ile, Ertuğrul Rast ise Celal Fedai ile bir söyleşi gerçekleştirmişler. 

Mahalle Mektebi'nin genç yazarlarının hazırladığı Mektep Konuşmalarının dördüncüsünde Ertuğrul Rast, Emre Tan, Ömer Korkmaz ve Abdullah Kasay "Postmodernizmin tanımı ve yansımaları"nı konuşuyorlar. Lyotard, Therborn, Nietszche, Deleuze, Hume, Derrida, Weber, Adorno gibi isimlerin konuya yaptığı katkılar da es geçilmemiş.

 Alıntı bölümünde ise Hüseyin Su'nun "Aidiyet Dikkati" başlıklı yazısı var. Hüseyin Su, "Bir yazarın, şairin, düşünce, sanat ve edebiyat insanının, yazdıkları ve düşündükleriyle kendisini hiçbir yere ait  hissedememesi, bir türlü saf tutamaması, herhangi bir düşünce, sanat ve edebiyat cephesinde yer alamaması ve sonuçta bir seçim yapamaması hâlinden ibarettir ve üzüntü verici bir durumdur." diyor 2013 tarihli yazısında.

Şiir;

kisi çeviri olmak üzere toplam 12 şiirin bulunduğu dergide Şiir Dosyası Celal Fedai'nin "Eli Kulağında" adlı şiiriyle açılıyor. Klasik biçime yaslanan şiir, hüznü farklı bir yerden yorumluyor. Yağız Gönüler ise "Yaşamın canı cehenneme/Çay soğuyordu" diye sesleniyor "Haziran Kimseye Çekmedi" adlı şiirinde. Enes Talha Tüfekçi'nin modern çağ eleştirisi yoğunluklu şiiri "Hani Senin Kılıcı Güle Teslim Eden Zamanların" ise diliyle benzerlerinden farklı bir yere konumlanmış. Anıl İbrahim Bakırcı , "Sevgili’ye Nutuk" adlı iki bölümlü şiirinde yoğunluklu şiir anlayışına devam ederek, "Uyandır anneni, korkuyu yuvala, uykuyu böleceğim" diyor.

Muhammed Faruk Özcan, "Yara", Abdulkadir Yaylacık, "Yine mi Maria!", Ali Oktay Özbayrak, "Sükût ve Vazgeçiş", Ali Karahan, "Kerkükten", Hatice Kübra Ardıç, "Ağaç ve Zekeriya Dönemeci", Rıdvan Ünal, "Ben" adlı şiirleriyle dosyaya katkıda bulunmuşlar.
Gül Çiğdem, Muhammed Dib'in "İntifada Meleğine Ateş" şiirinin çevirisi ile Cuma Tanık ise Musa Hammude'nin "Flamenco" adlı şiirinin çevirisi ile dosyada yer almışlar.

Öykü;

Mahalle Maektebi'nin 20. sayısının öykü dosyası Hasan Harmancı'nın "Acz İfadesi" öyküsüyle açılıyor. Harmancı, bir "kendi" tanımlaması üzerinden diyeceklerini sıralıyor. Köksal Alver ise samimi dili ile bir tramvay hikayesi anlatıyor "Gevezelik" adlı öyküsünde. Kendi kendine konuşanlara tercüman oluyor. Ahmet Sarı "O Irmağın Sessiz Akışıdır Senin Korkun" öyküsünde Saale nehrinin kıyısından sesleniyor okuyucuya. "Kadıncağız ve Tespihi" öyküsüyle Betül Ok, nostaljiyle örülü bir öykü anlatıyor.

Hale Sert, "Köpüklü Kurgu Peronu", Müzeyyen Çelik, "Acar Belediye", Numan Altuğ Öksüz, "Yürüyüş", İlker Arslan, "Hiçbir Şeye Benzemeyen", Merve Özgenli, "Bilemeyeceğim, Bilemeyeceksiniz", Mavi Tuğba Ateş, "Mezar Taşı" ve Mehmet Kahraman, "Aynı Mesele" ile öykü dosyasına katkıda bulunan diğer isimler.

Dosya;

Mahalle Mektebi'nin bu sayısının dosya konusu, yukarıda belirtildiği üzere "Leylâ". Dosyanın editörlüğünü, Murat Ak yapıyor. 1'i çeviri olmak üzere toplam 13 yazıdan oluşan dosya, yine kaynak olacak, dönüp dönüp yeniden okunacak metinlerden oluşuyor.

 Bilal Kemikli, "Gecemizi Gündüz Kıl" adlı yazısında Leylâ'nın "ne"liği üzerine bir soruşturma yürütüyor, sorulara cevaplar arıyor. Murat Ak ise "Seyr ü Sulûk-i Rûhânî Güzeli Leylâ" başlıklı yazısında Leyla ve Mecnun hikâyelerinin toplu bir okumasını yapıyor diyebiliriz. Abdulkadir Erkal ise "Hangi Leylâ" başlıklı yazısında Leyla ve Mecnun hikâyesinin yazılmasının ardındaki dinamikleri eşeliyor. Arif Ay ise " Sezai Karakoç’un Leylâ’sı" yazısında Sezai Karakoç özelinde konuya eğilmiş. Zeynep Tenekeci, yol, yolcu ve kervancı kavramlarıyla yazar'ın yolculuğunu anlattığı "Kervancıya Sitem" başlıklı bir yazıyı okuyucunun dikkatine sunmuş.

Murat Tala "Arap Şairinin Leylâsı: Aşk Fikrinin Güncellenmesine Dair Bir Derkenar", Asem Hamdi Ahmed Abdelghany "Arap Edebiyatında Leylâ İmgesi", Oğuz Yılmaz "Dirilişin Öznesi Olarak Leylâ", Bünyamin Aksoy "Mecnûn’un Leylâ’sı Ve Heathclıff ’ın Catherıne’i", Murat Şimşek "Leyla’nın Elbisesi, Sarayı Ve Bestesi: Fıkıh", Betül Ok "Ömürlük Misafir, Kenan Özçelik "Leylâ’dan Olan Mecnun: Neşet Ertaş", İbrahim Kunt "Mevlânâ’nın Dîvân-ı Kebîr’inde Leylâ" başlıklı yazılarıyla dosyaya katkıda bulunmuşlar.

Söyleşi;

 20. sayısında iki söyleşi bulunuyor Mahalle Mektebi'nin. Ertuğrul Rast, Celal Fedai ile, Ali Güney ise Mehmet Kahraman ile edebiyattan hayata derdimize deva konularda sohbet gerçekleştirmişler.

Ali Güney'in yaptığı Mehmet Kahraman söyleşisinde yazarın toplumla ilişkisi, yazma süreçleri, Mehmet Kahraman'ın "dil"e bakışı, duyguların mı yoksa edebiyatın mı birleştirici olduğu gibi sorunlar konuşulmuş. Mehmet Kahramanın neden "yakıcı" hikayeler yazdığını, en sevdiği şeyleri de samimi havada geçen söyleşide bulabilirsiniz.

Celal Fedai söyleşisi, bir hakikat sorusuyla açılıyor. Sıradanlık, sanat, konfor, İbn-i Arabi, Ayşe Şasa, şiir ortamı söyleşide değinilen konular. Kitapları ve sözleri üzerinden yola çıkılarak sorulan sorularla Celal Fedai'yi daha iyi tanıyabileceğimiz bir söyleşi ortaya çıkmış. "Para, konfor yerine kendini aşan idealler için parayı sarf eden ve konforu reddeden bir nesil" gelmeli demiş bir cevabında Celal Fedai.

Deneme/Kitap/Sinema;

Bir çok noktasında hayata dokunan yazılarıyla tanıdığımız Emre Tan, "Seyir Köşkü" başlıklı yazısıyla okura sesleniyor. Ebuzer Şamil ise "İdeal Cennet" başlıklı yazısında "Bizler yeryüzünün yorgun putlarını yontarken aklımızla değil içgüdülerimizle ideal cenneti inşa edenleriz.” diyor ve Mesnevi'den Hz. Google'a çok izlekli bir yazı sunuyor.
Recep Ayık "Ahiretin Misafiri Evler" yazısında anne rahminden başlayarak insanın hayatı boyunca "evi"n izini sürüyor. Ali Güney, Oğuz Atay'ın ölüm yıldönümü hasebiyle yazdığı mektupla saygı duruşunda bulunuyor.
Yunus Emre Altuntaş ise Kazan gezisinin izlenimlerini bizimle paylaşıyor. Tuğba Yavuz "Şiir Okuyacak Kimse Var mı?" ve Büşra Tanrıverdi "Neyi Kaybettiğini Hatırla" başlıklı yazılarıyla deneme dosyasına katkıda bulunmuşlar.

Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da kitap doyurucu kitap incelemeleri mevcut. Abdullah Kasay İlhan Genç'in kitabı "Leyla ile Mecnun'un İki Yazarı: Fuzulî ve Sezai Karakoç"u incelemiş. Ali Güney, Mehmet Kahraman'ın "Minareden Düşen Ezan"ını ve Müzeyyen Çelik'in "Kamu Baş Rüyacısı"nı, "İçimize Düşen Öyküler" başlıklı yazısıyla anlatıyor.

 Ayrı bir paragraf da Fatih Özkafa'nın hatlarına açmamız gerekiyor. Kapaktaki de dahil olmak üzere 3 farklı hatla okurlara görsel bir şölen sunuyor. Özkafa biri kapakta, bir diğeri öykü dosyasından önce ve sonuncusu deneme dosyasından önce olmak üzere 3 güzel hatla dergiye katkı sağlamış.