Mahmutbey-Mecidiyeköy arası 26 dakikaya iniyor

Mahmutbey-Mecidiyeköy arası 26 dakikaya iniyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, "Bu hatlar devreye girdiğinde Mahmutbey-Mecidiyeköy arası 26 dakikaya iniyor, Kağıthane-Mecidiyeköy 4,5, Ümraniye-Kağıthane 39, Kağıthane-Üsküdar 26 dakika olacak" dedi.

Mecidiyeköy-Mahmutbey metro inşaatında incelemelerde bulunan Topbaş, burada yaptığı konuşmada, 11 yıldan bu yana kente 68 katrilyon yatırım yaptıklarını, yatırım bütçesinin yüzde 55'nin ulaşımla ilgili olduğunu söyledi.

Dünyada bu kadar yoğun metro yapan tek belediye olduklarını, İstanbul'un her noktasına erişebilecek kadar bir sistemi arzu ettiklerini ifade eden Topbaş, "18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey hattının Yenimahalle noktasındayız. Bu hat önümüzdeki zaman diliminde İstanbulluların hizmetine girecek" diye konuştu.

Göreve geldiklerinde İstiklal Caddesi'ndeki tramvay dahil, 45 kilometrelik raylı sistemin bulunduğunu,  şu anda 142 kilometreye eriştiklerini kaydeden Topbaş, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın yapacağı 70 kilometrelik bir sistem var. Bizim 110 kilometre kadar metro çalışmamız var. Şu anda devam eden 109 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor. 2019'a vardığımız zaman birileri 400 kilometre nasıl olacak derken, inşallah 430 kilometre ile İstanbul'da 2019'a geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Saatte 70 bin insana hizmet vereceğiz"

Topbaş, metro hattından 6 ilçe ile 18 istasyondan insanların, Mahmutbey'den başlayarak, Mecidiyeköy'e, oradan Taksim'deki hatla entegre olacağını belirterek, "Yeni ihale hazırlığı, ilanı yaptığımız Kabataş'tan gelecek olan metroyla da birleştiği zaman Mahmutbey, Bağcılar istikametinden, Gaziosmanpaşa'dan Esenler'den insanlarımız rahatlıkla Kabataş'a erişecek. Kabataş ötesini de Şişhane metrosuna bağlamayı düşünüyoruz. Şu anda bu hat üzerinde 5 istasyonda çalışma var. Yüzlerce arkadaşımız burada 24 saat esaslı çalışıyorlar"  diye konuştu.

Metronun tek yönde saatte 70 bin insana hizmet vereceğini belirten Topbaş, şöyle devam etti:

"Bu hatlar devreye girdiğinde Mahmutbey-Mecidiyeköy arası 26 dakikaya iniyor. Kağıhane-Mecidiyeköy 4,5, Ümraniye-Kağıthane 39, Kağıthane-Üsküdar 26 dakika olacak. Yani yeraltında ciddi bir hareketlilik yaşanacak. Modernlik bu, gelişmişlik bu. Biz de bunları kentimize kazandırmanın gururunu yaşamaktayız. 'Her Yere Metro, Her Yerde Metro' dedik. İnşallah bu sözümüzde mahcup olmayacağız. Birileri, verilen hedeflere ulaşmasınlar diye bekleyebilir. Ama yaptığımız çalışmalar bizi mahcup ettirmeyecek noktaya geliyor. Şişli'den başlayan daha sonra Beşiktaş, Kabataş olacak. Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar, Gaziosmanpaşa hattı olarak devam edecek. Diğer taraftan Mahmutbey'e geldiğimiz zaman Bahçeşehir'e uzatacağız. Bahçeşehir hattını da devreye sokuyoruz. Bahçeşehir'de çok ciddi bir talep var. Bu hattı da uzatmak suretiyle Bahçeşehir'de oturan insanlar da rahatlıkla Kabataş'a erişebilecekler."

Kadıköy-Kartal Metrosunun Sabiha Gökçen Havalimanı'na erişmekte olduğuna işaret eden Topbaş, "Kadıköy-Kartal arası 32 dakika. Üsküdar Çekmeköy inşallah bitiriliyor" dedi.