Makalesinden etkilendi çiftliğini kurdu

Konya'da yaşayan eczacı Muammer Şen, okuduğu makalesinden esinlenerek kurduğu "Temmuz" isimli çiftliğinde organik sertifikalı goji berry yetiştiriyor.
Makalesinden etkilendi çiftliğini kurdu

Merkez Meram ilçesinde eczacılık yapan Şen, uzun yıllar dir fitoterapi ve fitoterapi ürünlerine yönelik çalışmaları yapmakta. Çiftliğinde ürettiği organik sertifikalı goji berry ve tıbbı bitkilerini çalışmalarında kullanıyor. Gojiberry ile ilgili okuduğu bir makaleden etkilenerek çiftlik kurmaya karar veren Şen, 4 yıl önce Takkeli Dağ'ın eteğinde, 20 bin metrekare arazisinde organik tarım yapmak için çalışmalara başladı. Ürünün az veya çok olmasını önemsemeden çalışmalarını sürdüren Şen ailesi , kurdukları ve oğulları Temmuz'un adını verdikleri çiftliklerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği ile organik tarım sertifikası olan goji berry ile beraber 20 çeşit tıbbi aromatik bitkilerle bölgede yetişebilen çok sayıda meyve ve sebzede yetiştirmekte. Muammer Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurduğu organik çiftlikte yetiştirdiği goji berry ve tıbbi aromatik bitkileri yakın çevreleri ve çiftliğe gelenlerle paylaştıkları gibi ülkenin diğer illerinden gelen talepleri de karşıladıklarını söyledi. Okuduğu makaleden sonra goji berry den çok etkilenen ve araştırmak istediğini belirten Şen, gojiberry'nin soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklı olduğunu ve verimsiz topraklarda bile yetişebildiğini ifade etti. Şen, "Goji berry'i tanıdıkça bitkiye olan saygımız da giderek arttı. İlk hasadını haziran ayında yapıyoruz. Yılda 5 hasat alıyoruz. Bu da üretimde meydana gelebilecek riskleri azaltıyor." diye konuştu. - Günde 20 gram tüketilmesi sağlığa iyi geliyor Yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalaŕın gösterdiği gibi başta kanser olmak üzere goji berry'nin böbrek, karaciğer ve tip 2 diyabet hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını anımsatan Şen, şöyle konuştu: "Günde 20 gram yenildiğinde insan vücudunun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılıyor. Hayallerimden birisi gojiberry'nin Anadolu da yayılması ve üretim merkezi haline gelmesidir. Gojiberry'yi tavanı cam etrafı ince tellerle çevrili özel odamızda kurutuyoruz. Arazide sentetik gübre ve tarım ilacı kullanmıyoruz. En büyük sorunumuz kuşların goji berryi çok sevmeleri, olgunlaşan meyveleri bizden önce toplamaları. Kuşların yememesi için de gojiberry ağaçlarını üzerini filelerle kapatıyoruz."
Gojiberry'yi elle topladıklarını aktaran Şen, "Dünya tarımında makineyle toplansa da biz elle toplayarak korukların toplanmasını engelliyoruz. Böylece kaliteyi yükseltiyoruz. Bu meyvenin yapraklarından da faydalanarak çay yapıyoruz." dedi.

20170721_2_24871410_24332067.jpg

20170721_2_24871410_24332068.jpg

20170721_2_24871410_24332075.jpg

Kaynak: