Makedonya'nın en yaşlı kadın hafızı

Makedonya'nın en yaşlı kadın hafızı 87 yaşındaki Meryem Ebibi, Üsküp'teki eski ramazanları özlemle aradığını söyledi.
Makedonya'nın en yaşlı kadın hafızı

 Makedonya'nın en yaşlı kadın hafızı 87 yaşındaki Meryem Ebibi, Üsküp'teki eski ramazanları özlemle aradığını söyledi.

Osmanlı döneminde olduğu gibi Osmanlı sonrasında da Makedonya, Balkanlar'daki hafızlık geleneğinin öncülerinden biri olmaya devam etti. Üsküp'ün köklü ailelerinden birine mensup Hafız İbrahim Efendi'nin yedi çocuğundan biri ve Hafız İdris Efendi'nin kız kardeşi olan Hafız Meryem Ebibi, yetiştirdiği onlarca hafızla bu geleneğin devam etmesine önemli katkıda bulundu.

Üsküplülerin "Hafız Meryem Abla" olarak da tanıdığı Ebibi, evinde verdiği Kur'an-ı Kerim dersleriyle Makedonya'ya onlarca hafız yetiştirdi, bini aşkın öğrencisine Kur'an-ı Kerim okumayı öğretti.

40 yıl bir yastığa baş koyduğu Arnavut eşiyle "Türkçe unutulmasın" diye sürekli Türkçe konuşan Ebibi, anılarını, eski Üsküp ramazanlarını AA muhabirine anlattı.

"Eski Üsküp ramazanlarını da özlemle aradığını aktaran Ebibi, rahmetli babasının mübarek gecelerde eve elektrik taktırdığını, o dönemlerdeki yoksulluğa rağmen rahat olduklarını söyledi.

Ebibi, "Ramazan aylarında Üsküp adeta bayram havasına döner, her camide mukabeleler okunurdu. Babamın camisinde de altı hafız okurdu. Bir kaç kere büyük annemi mukabeleye götürürdük. Meddah, Murat Paşa, Yoğurtçular, Yahya Paşa camilerini gezerdik. İnşallah hafızlar hiçbir zaman bitmez." ifadelerini kullandı.

Mütevazilikle "Ey Allah'ım, şükrüne şakir olamadım." diyen Ebibi, tüm İslam alemine hayırlı ramazan geçirmeleri temennisinde bulundu.