Malezya'da Anzak Günü anma töreni yapıldı

Çanakkale Kara Savaşları’nın 104. yılı dolayısıyla Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Anzak Günü töreni düzenlendi
Malezya'da Anzak Günü anma töreni yapıldı

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı dolayısıyla Anzak Günü anma töreni yapıldı.

Kuala Lumpur'un Bağımsızlık Meydanı'nda bulunan Ulusal Anıt'ın önünde gerçekleştirilen, Avustralya ile Yeni Zelanda Büyükelçiliklerinin düzenlediği törene Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı ve farklı ülkelerden büyükelçiler katıldı.

Sabah yerel saatle 05.30'da başlayan törende, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İngiltere'nin yanında savaşa giren Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusunun (ANZAC) Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarmaları anıldı.

Avustralya ve Yeni Zelanda'dan emekli askerlerin de bulunduğu törende, bundan önceki törenlerden farklı olarak rahibin yanı sıra Yeni Zelanda ordusunda görevli bir imam da dua okudu.

Büyükelçi Kavakcı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Kara Savaşları sırasında yaşamını yitiren Anzak askerlerinin ailelerine yazdığı mektubu okudu.

AA muhabirine konuşan Kavakcı, Çanakkale Savaşları'nın Anzak Günü vesilesiyle Malezya'da hatırlanmasının iyi bir örnek teşkil ettiğini belirterek, "Günümüzde insanlığın karşılaştığı çok sayıda zorlu sınama karşısında geçmişteki trajik olayların farklı milletlerce birliktelik ruhu içinde anılması anlamlıdır." dedi.

Yeni Zelanda Büyükelçisi Hunter Nottage, törende yaptığı konuşmada, burada temsil edilen ülkelerin Yeni Zelanda'da geçen ay yaşanan Christchurch saldırıları sonrasında verdikleri destek için şükranlarını dile getirdi.

Büyükelçi Nottage ayrıca, Atatürk'ün Anzak annelerine hitabına atıfla Christchurch saldırıları sonrasında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in benzer bir yaklaşımla saldırı kurbanlarını sahiplenen bir tavır sergilediğini belirtti.

Kaynak: