Malezya'da Geleneksel Türk Okçuluğu derslerine büyük ilgi

Malezya'daki IDRISSI Okulu'nda Eylül 2018'den bu yana müfredatta yer alan Geleneksel Türk Okçuluğu derslerine öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor- Dersi alan 7 ila 10 yaşlarında toplamda 108 öğrenci, her derste atış talimleriyle okçuluk yeteneklerini gelişti
Malezya'da Geleneksel Türk Okçuluğu derslerine büyük ilgi

KUALA LUMPUR (AA) - ÖMER FARUK YILDIZ - Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Okçular Vakfı iş birliğiyle 16 ülkede hayata geçirilen "Kemankeş Projesi" kapsamında Malezya'daki IDRISSI Okulu'nda verilen Geleneksel Türk Okçuluğu dersleri, okul öğrencileri tarafından büyük ilgi görüyor.

Malezya'nın Shah Alam kentindeki IDRISSI Okulu'nda Eylül 2018'de müfredata giren toplamda 36 saatlik Geleneksel Türk Okçuluğu dersi kapsamında 7 ila 10 yaşlarında toplam 108 öğrenci, Türk usulü okçuluğu öğreniyor.

Derslerde Malezyalı öğrenciler, atış talimlerine başlamadan önce egzersiz yapıyor.

Atış talimlerinde de öğrenciler, okçuluk hocalarının verdiği taktikleri dinleyerek atışlarını gerçekleştiriyor.

Okçuluk öğretmeni, öğrencilerin atış yapmadan önce sakinleşmesi, dik durması ve yay tutuşunda kontrolü elinde bulundurması yönünde talimatlar veriyor.

Yaklaşık bir saatlik dersin ardından öğrenciler, her derste okçuluk yeteneklerini biraz daha ilerletiyor.

- "Beyin, kalp ve vücudun güçlü olması gerekiyor"

AA muhabirine konuşan Türk okçuluğu öğretmeni Adriana Amin Zahari, YEE ve Okçular Vakfı eşliğinde okullarında verilmesi sağlanan Geleneksel Türk Okçuluğu dersleri kapsamında şu an üçüncü dönem derslerin görüldüğünü belirterek, "Öğrenciler şimdiye kadar çok heyecanlı ve kararlı ilerliyor." dedi.

Adriana, okçuluğun Hz. Muhammed'in sünnetlerinden olduğunu ifade ederek, "Bu sporu iyi yapabilmek için kişinin beyni, kalbi ve vücudunun güçlü olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ders alan öğrenciler arasında otizm, disleksi ve dik duruş problemi olan çocukların da bulunduğunu vurgulayan Adriana, "Bu öğrencilerimizin üçüncü dönem sonunda okçuluk pratiği yaparak kendilerini daha iyi hissettiklerine şahit olduk. Bu bizim için mutluluk verici." ifadesini kullandı.

Adriana, ders alan bazı öğrencilerin okçuluk performanslarını sergilemek için geçen yıldan bu yana iki gösteri yaptıklarını da anlattı.

IDRISSI Okulu Müdürü Julie Wong, Türk okçuluğunu özellikle seçtiklerini belirterek, "Okçuluk sporu öğrencilerimizin daha sabırlı, sakin olmasını ve odaklanmasını sağladı." dedi.

Okçulukta başarılı öğrencilerle en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlayan Wong, Geleneksel Türk Okçuluğu dersinin okul müfredatında yer almasına yönelik protokolün uzatılması temennisinde bulundu.

- Malezya'da Türk okçuluğu

YEE'nin Kemankeş Projesi çalışmalarının Kasım 2017'de başladığı, atlı okçuluğun yaşayan bir gelenek olarak varlığını sürdürdüğü Malezya'da Türk okçuluğu, iki yıllık süre zarfında büyük ilgi gördü.

Kasım 2017-Ekim 2018 döneminde 4 Malezyalı eğitmen, İstanbul Okçular Vakfındaki yoğun eğitim sürecinden sonra eğitmen oldu. Ocak 2018'de Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde açılan Türk Okçuluğu kurslarında 2 dönemde yaklaşık 50 kursiyer eğitim aldı.

Geçen yıl 25 Eylül'de imzalanan protokolle "Geleneksel Türk Okçuluğu" dersi, Uluslararası IDRISSI Okulu'nda müfredata girdi ve 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde 100'ün üzerinde öğrenci, bu dersi seçmeli olarak aldı.

Ekim 2018'de düzenlenen Kemankeş Projesi Dünya Karması Finalleri'nde ise 16 ülke arasında Malezya, Azharul Abdul Aziz ve Erina Emelina İsmail ile takım halinde birinci oldu.

Kaynak: