Mali'de Azavad Hareketi ve hükümet yanlısı arasında çatışma

Mali'de eski ayrılıkçı silahlı grup Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ile hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) arasında silahlı çatışma yaşandığı bildirildi.
Mali'de Azavad Hareketi ve hükümet yanlısı arasında çatışma

Mali'de eski ayrılıkçı silahlı grup Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ile hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) arasında silahlı çatışma yaşandığı bildirildi.

GATIA Genel Sekreteri Fahad Ag el Mahmud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinde bulunan Edjarer bölgesinde, CMA'ya bağlı eski ayrılıkçılar ile GATIA militanlarının çatıştığını belirtti.

Olayların sürdüğünü kaydeden el Mahmud, ölü ve yaralılara ilişkin bilgi vermedi.

Tarafların dün akşam da Koniba bölgesinde çatıştıklarını dile getiren el Mahmud, CMA'ya bağlı Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi (HCUA) üyelerini, Kidal bölgesinde GATIA yerleşkesine saldırmakla suçladı.

CMA Sözcüsü Ilad Ag Muhammed ise GATIA'nın konvoylarına saldırdığını iddia etti.

Muhammed ayrıca, CMA'nın insan haklarını gözeterek sivil halkı koruma konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Muhammed, uluslararası güçleri, olayları gözlemlemek üzere bölgeye davet etti.

Ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) ise olaya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Kidal bölgesinin yönetimini paylaşamayan CMA ile GATIA arasında geçen ayın sonunda da çatışma çıkmış, çatışmada 60'a yakın kişi yaşamını yitirmişti.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

İç karışıklıklar nedeniyle hükümetin etkisinin zayıf olduğu bölgede silahlı gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. GATIA ve HCUA, bölgenin yönetimiyle ilgili sorunları gidermek üzere geçen şubatta anlaşma ve ekimde MINUSMA'nın önderliğinde ateşkes imzalamıştı ancak bu, çatışmaların kesilmesini sağlamadı.