Mali'deki şiddet olayları

Mali'deki şiddet olayları

Mali'de görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA), "geçici yönetimler" oluşturulması projesine tepki gösterilmesiyle başlayan şiddet olaylarına karşı sükunet çağrısından bulundu.

MINUSMA yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin kuzeyinde Gao bölgesinde gösteri düzenleyenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmayı kınadığını belirtti.

Açıklamada, istikrar misyonunun olaylara son vermek amacıyla göstericiler ve yerel yetkililerle diyalog kurmaya çalıştığı, Malili yetkililerin de olayı aydınlatmak için çalışmalara başladıkları bildirildi.

Öte yandan hükümetten bir heyet, olay yerinde oturma eylemi yapan bazı göstericilerle görüşmek üzere bölgeye gitti.

Gao'da öğretmen olan vatandaşlardan Osman Maiga, AA muhabirine, bölgedeki bazı mahallelerde sükunetin hala sağlanamadığını belirterek, otobüs terminalinin bulunduğu mahallede, güvenlik güçleri ile bir grup gösterici arasında çatışma çıktığını ve olayda bir kişinin yaralandığını kaydetti.

Güvenlik Bakanlığı ise protestocular ile askerler arasındaki olaylarda, 3 kişinin hayatını kaybettiğini, aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 20'ye yakın kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Gao Devlet Hastanesi doktorlarından İbrahim Mayga ise hastaneye 5 kişinin cenazesinin getirildiğini anlatmıştı.

Silahlı grupların faaliyet gösterdiği söz konusu bölgede "geçici yönetimler" oluşturulmasının doğru olmayacağını savunan göstericiler, milislerin silahsızlanıp orduya entegre edilmesini talep ediyor.

Cezayir'de geçen yıl hükümet yetkilileri ile ayrılıkçı gruplar arasında imzalanan barış anlaşması şartlarında yer alan "geçici yönetimler oluşturma" projesinin, anlaşma imzalandıktan 3 ay sonra hayata geçirilmesi, bir süre sonra bölgenin yönetiminin, anlaşmaya imza atan gruplara devredilmesi planlanıyor.