Manevi destekten herkes mutlu

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hastanelerde hayata geçirilen ve Konya’nın da pilot bölge olarak seçildiği ‘Manevi Destek’ Projesi’nin Konya’da olumlu sonuç verdiği açıklandı.
Manevi destekten herkes mutlu

Yaklaşık 4 ay önce imzalanan protokol neticesinde görev yapmaya başlayan konu ile ilgili özel eğitim almış 5 kişilik manevi destek birimi görevlilerinin bu zaman zarfında hasta, hasta yakını ve hastane personeli dâhil olmak üzere 839 kişiye manevi destek hizmeti sunduğu öğrenildi.

“MANEVİ DESTEK PROJESİ OLUMLU SONUÇLAR VERDİ”

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı üç ayrı hastanede görev yapan manevi destek birimi çalışanları, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Koç’u makamında ziyaret ederek sahadaki çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Prof. Dr. Koç, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da evrensel bir hak olarak kabul edilen Manevi Destek Birimi’nin, hasta, hasta yakını ve sağlık personeline gönüllülük esasına dayalı, belli bir sistem dahilinde moral, motivasyon ve manevi destek sağlayarak, dini ve manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunduğunu söyledi. Manevi destek birimi çalışanlarının tamamının İlahiyat Fakültesi mezunu olduğunu ve din psikolojisi ile din sosyolojisi alanında yüksek lisans yapmış olan görevlilerden seçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Koç, “ Yaklaşık 3-4 aydır süren uygulamadan almış olduğumuz geri bildirimler son derece olumlu oldu. Bu nedenle ekipte yer alan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“HER YÖNÜYLE FAYDALI BİR PROJE OLDU”

“Projenin ne denli önemli olduğunun ortaya çıkan sonuçlarla kanıtlandığını” ifade eden Prof. Dr. Koç, “Yapılan çalışma, hastalara, hasta yakınlarına ve kendi çalışanlarımıza manevi anlamda destek oldu. Uzun süre hastanede tedavi görmek zorunda kalan özellikle yoğun bakım, yanık, onkoloji ve palyatif serviste yatan hastalarımız ile erken doğum nedeni ile bebekleri hastanede kalmak mecburiyetinde olan annelerimiz manevi açıdan kendilerini desteğe muhtaç hissetmektedirler. Manevi Destek Birimi görevlilerimiz gerek birimleri dolaşarak gerekse de ilgili birimlerin sorumluları tarafından talep üzerine aranarak hasta, hasta yakını ve sağlık personeline ihtiyaç duydukları manevi desteği sağlamaktadırlar. Bu sayede hem moral ve motivasyon bularak olumsuz duygu ve düşüncelerden uzaklaşan hastalarımızın tedavi süreçleri daha olumlu ilerliyor hem de çalışanlarımızın hastalarla olan ilişkilerine katkı sağlanıyor” diye konuştu.  Görüşmeler sırasında hasta mahremiyetine çok önem verildiğini ve tüm görüşmelerin bu hassasiyet doğrultusunda gerçekleştirildiğinin de altını çizen Prof. Dr. Koç, “ Pilot hastanelerden aldığımız geri bildirimleri bakanlığımıza sunacağız. İnşallah bu raporlar neticesinde manevi destek uygulaması bundan sonraki süreçte de artarak devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

İSMAİL KOÇ  / YENİ HABER GAZETESİ