Mantarın masumu olmaz -ÖZEL HABER-

MERVE ATEŞ - YENİ HABER
Mantarın masumu olmaz -ÖZEL HABER-

Yağışların arttığı şu günlerde mantar zehirlenmeleri de artış gösteriyor. Doğada bulan mantarları ise rengine şekline göre zehirli olup olmadığını anlamak mümkün olmuyor

Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr.Hüsnü Murat Kaya, doğadan toplanan mantarların tüketilmesinin, ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi.

ZEHİRLİ MANTARI AYIRT ETMEK ZOR
Mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyaran Dr.Kaya, “Her yıl  belirli dönemlerde çok sayıda mantar zehirlenmesi meydana geliyor ve bunların bir çoğu maalesef ölümle sonuçlanıyor. Zehirlemeyi önlemenin tek yolu halkı bilinçlendirmekten geçiyor.” diye konuştu.

KÜLTÜR MANTARINI TERCİH EDİN 
Zehirli ve zehirsiz mantarın gözle ayırt edilemeyeceğini aktaran Dr.Murat Kaya “Halkımız çayırda yetişen mantarı zehirsiz diyerek tüketiyor. Zehir içeren mantarın tadı zehirsizden  ayırt edilemecek kadar benzer. Mantarın tadı, şekli kokusuna bakarak zehirli olup olmadığını bilemeyiz , bu nedenlerle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir. Zehirsiz mantarın yanında yetişen bir zehirli mantar onu etkileyebilir ” dedi.