Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

Mantarlar ve beslenme

Mantarlar ve beslenme

Son zamanlarda en çok aldığım sorulardan biri olduğu için bu hafta sizlere vajinal mantarla ilgili beslenme önerilerimi ve genital enfeksiyonlarından korunma yollarını anlatacağım. İleride daha büyük cilt hastalıklarına yol açmaması veya oluşması muhtemel bir mantarın önüne geçebilmeniz için yazımı dikkatli bir şekilde okumanız faydalı olacaktır.

*-1 lt suya yarım çay bardağı sirke karıştırıp, her tuvaletten sonra bununla temizlenilir.*-Doğadaki bazı bakterilerin vücudumuza faydası vardır. Bunların başını ise laktobasillerçeker. Laktobasiller vücudumuzun her bölgesinde doğal olarak var. Kadınlarda vajinanın eko sistemini koruyor. Yoğurtta ise bol miktarda probiyotik laktobasiller bulunuyor.

Vajinada asit ortamı mevcuttur. Bazı laktobasiller diğer mikropların üremesini önleyen maddeler üretir. Ortamdaki diğer besin maddelerini tüketerek diğer organizmaların üremesini engellerler.

Mikroplar hücre zarına tutunur ve hücrenin içine sızarak enfeksiyona sebep olur. Laktobasiller hücre zarındaki bu tutunma bölgelerini kaplayarak öbür bakterilerin yer almasını önler. Bu sayede genital hastalıklardan korumuş olur.

Pek çok yoğurt tipi arasında tüketilmesi gereken probiyotik tip yoğurttur. Ayrıca evde kendinizin mayaladığı yoğurt da aynı etkiyi yapar.

Yoğurdun suyunu içmeye özen gösterin çünkü suyunda bol miktarda laktobasilus bulunur. 

*-Mantar infeksiyonunun en doğal tedavi şekli üzüm sirkesini vajinal duş olarak kullanmaktır. 2 bardak suya 1 bardak sirke karıştırıp bir kavanoza koyup bununla ara sıra vajeni yıkamak mantar infeksiyonunu tedavi eder. Medicallerde satılan puar dediğimiz ucunda çubuğu olan yuvarlak bir top şeklinde tibbi malzeme var. Bunun içine sirkeyi doldurup vajen ağzına çubuğu girdirilir ve iç kısma sıkıldığı zaman tümden vajenin pırıl pırıl olmasını sağlanır. Enjektöre çekilip te vajen içine sıkılabilir. Gebelerde rahatlıkla kullanabilir. Önce dış kısımlar yıkanmaz ise içeri basınçla enfeksiyon taşınabilir. Sirkeli su ile önce dış genitaller yıkanmalı.

*-1lt suya 2 yemek kaşığı karbonat karışıtıp her tuvalet sonra temizlenilir. Ardından bildigimiz popolinpişik kremini sürülebilir.

*-Büyük bir pamuk parçasını, hazırlanmış papatya çayına daldırılır. Ardından vajinal bölgeye bu pamukla, sabah ve akşam olmak üzere, günde 2 kez önden arkaya doğru yavaşça silinir.

*-Vaginal mantar enfeksiyonunun tedavisi için küvetteki banyo suyunun içine 6 damla çay ağacı özü ve 2 damla tatlı kekik yağı ya da bir kaç damla karahindiba yaprağını koyduktan sonra içine oturulur.

*-Aynı işlemi defne yaprağıyla da yapılabilinir. Bir miktar defne yaprağını dalları ve yemişleriyle birlikte 1 litre suda kaynattıktan sonra süzülür. Vajinal bölge bu suyla günde 2 kez yıkanır.

*-Demirhindi çayı da vajinal mantara karşı etkili olabiliyor: Bir fincan kaynar suyun içine 1 çay kaşığı demirhindi katıp çayın demlenmesi için kısa bir süre beklenir. Çayı süzdükten sonra sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içilir.

*-Çay agacı yagı sürülür.

*-Bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya, sarımsak ve altın mühür(sarı kök ve hint zerdeçalı) gibi bitkiler faydalı olabilir. Ayrıca, adaçayı ve kekik çayı banyo suyuna katılarak kullanılabilir.

*-Her gün üç fincana kadar kadifeçiçeği çayı için ve yemeklerde bir miktar sarımsak kullanılmalı.

GENİTAL ENFEKSİYONDAN KORUNMA YOLLARI

-Vajinal mantar enfeksiyonunu kontrol altına almak için, haftada 1kez 1lt kaynatılıp soğutulmuş suya 2 yemek kaşığı karbonat atıp eriterek, vajina bu su ile yıkanmalıdır.

-Tuvalet sonrası mutlaka  önden arkaya (vaginadan makata ) doğru  temizlik yapılmalıdır. Arkadan öne doğru yapılan temizlik sırasında makat çevresinde bulunan mikroplar vajinaya doğru taşınabilir. Bu mikroorganizmalardan en önemlisi E.Koli adı verilen bakteridir ve vajinal enfeksiyonların sık görülen nedenlerinden birisidir.

-Nötr pH derecelerine sahip vajen yıkama jelleri haftada 2-3 kez kullanılabilir.

Vajinal duş yapılmamalıdır. Bu uygulama vajina içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile bölgedekiasit-baz dengesini değiştirir. Bu denge son derece hassas olup ufak oynamalar bile bazı mikroorganizmaların olması gerekenden fazla çoğalması ve enfeksiyon yaratmasına neden olabilir. Yine var olan sessiz enfeksiyonların rahim içi ve tüplere doğru ilerlemesine yardımcı olabilir.

-Nemden korunmak gereklidir. Genital bölgenin nemli kalması mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar, genital mantar için uygun zemin hazırlar. Genital bölge kuru ve temiz tutulmalıdır. 

-Dar giysilerden kaçınmak gerekir. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.

-Pamuklu çamaşır tercih edilmelidir. Bu tür giysiler hava dolaşımını engeller ve nemi emmedikleri için vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. İç çamaşırları  ütülenmeli ve mümkün olduğunca çamaşır suyu kullanılmamalıdır.

-Tahriş edici, irritabl maddelerden uzak durulmalıdır. Renkli tuvalet kağıtları, genital organ parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri parfümlü prezervatifler, vajinal tampon kullanımı ve sabun genital bölgenin düşmanlarıdır. Bunların kullanımı alerjiye zemin hazırlar. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir. 

-Banyo küveti yerine duşun tercih edilmesi de tekrarları önlemede yararlı olabilir.

-Mantar üremesini engellemek için şeker, alkol, çok işlemden geçmiş yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar ve günlük yiyeceklerden uzak durulmalı.

-Güvenli olmayan cinsel ilişkide prezervatif kullanılmalıdır.

-Genital temizlikte bazı noktalara dikkat edilmelidir. Ağda ve jilet kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak özellikle genital bölgeleri enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda daha iyi bir seçenek olabilir. 

-Adet kanaması döneminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Vajinal tamponu yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrasında bakteriler hızla çoğalmaya başlar. Ancak uzun süre vajina içinde kaldığında bu tamponlar vajinit sorununun gelişimi bir yana, toksik şok sendromu olarak tanımlanan hayatı tehdit eden enfeksiyonlara bile neden olabilirler.

-Tam hazır olunmadan (yeterli kayganlık oluşmadan) ilişkiye başlanmamalıdır. Bu önlem mekanik tahrişe meydan vermemek açısından önemlidir. Gerekirse doktor önerisine göre kayganlaştırıcı ilaçlar kullanılır. 

-İlişki sonrasında ve diğer tüm zamanlarda idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemelidir. İdrar ihtiyacı ertelendiğinde mesanedeki bakteriler enfeksiyon yapmak için zaman bulurlar. Halbuki idrar yapılması bakterilerin idrarla birlikte vücuttan atılmasını sağlar.

-Ortak kullanıma açık tuvaletlerde dikkatli olmak, iç çamaşır ve havlu gibi özel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak, temiz olduğundan emin olunmayan havuzlara girmemek.

Gebelikte özellikle 2. ve 3’üncü ayda  sıklıkla görülmektedir. İnce beyaz   kaşıntılı bir akıntı mevcuttur. Gebelik üzerine olumsuz etkisi yoktur. Fakat   gebelik esnasında mantar hastalığının yarattığı hoşnutsuzluğu kontrol etmek   güç olmaktadır.
Normal doğum planlanan  hamilelerde doğum kesisinin (epizyotomi) iyileşmesini geciktirebilir.    
Gebelikte mantar enfeksiyonu olduğunda  vajinal kremler ve fitiller kullanılır. Ağızdan alınan hap tedavisi gebelikte ve emzirme döneminde güvenli değildir. Tedavi edilmediğinde normal doğum sırasında bebeğinizin ağzına bulaşabilir ve pamukçuk oluşumuna yol açar. Gebelikte tedavi enfeksiyonun şiddetine göre bazen 10 günü bulmaktadır. Tekrarlama eğilimi gösterebilir. Bu tür durumlarda bir uzmana başvurulmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR