Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

Mardin izlenimleri (2)

Mardin izlenimleri (2)

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından, “SİVİL TOPLUM VE DİN” konulu “14.UFUK TURU MARDİN” programı, İç İşleri Bakanlığı, Mardin Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu belediyesi desteği ile 17/21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmişti.

Seçilen konu ve alt başlıkları, seçilen mekan, yaşanan “15 Temmuz tramvasının” etkisi ile belirlenmiş olduğunu ifade eden Konya STKP Bşk. Muhsin Görgülügil;Bu mekanlarda ecdadımızın tarihinden ilham alarak, bu bölgede 30 yıldır kardeşliğimizi ortadan kaldırıcı çalışmaları öze dönerek bertaraf etme gayreti” ifadeleri önemli idi.

Türkiye genelinden katılımcıların yer aldığı bu önemli çalışma ilgi ile takip edildi. Özellikle yerel temsilcilerin de yer alması ve bölge ile ilgili yaptıkları bilgilendirme, katılımcıların dikkatiden kaçmadı.

Toplantı; KUR’AN tilaveti ile başladı. Ali İmran Suresi 102/108 ci ayetlerinin okunması, “Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (104.) Ayetinin,  STK çalışmalarının önemine işaret ettiği vurgulandı.

Mardin STK Bşk. Mustafa Aydın’ın konuşmasında verdiği bilgilerin bazı bölümlerini paylaşmak istiyorum.

56 STK ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Özellikle 2009 yılından beri bölgemizde önemli değişiklikler oldu. Bir SINIR şehri olmamız, SİNİR uçlarımızın açık olmasına sebep olmakta. Suriye olayları nedeni ile şehrimize sığınan 126 Bin Suriyeli kardeşlerimizi barındırmaya çalışıyoruz. Yükümüz oldukça ağır. Batı bölgemizde yaşayan kardeşlerimizin bizleri anlamalarını istiyoruz.”

Dicle Kalkınma Ajansı Bşk. Yılmaz Altındal’ın, bölge ile alakalı yaptığı kuşmada önemli bilgileri akatardı. “Dicle Kalkınma Ajansı bu bölgede 3 milyon nüfustan sorumlu, yerelde devletin gözü bir kuruluş olması bakımından önemlidir. Çok dilli, çok kültürlü olan bu bölgede, kendimizi iyi ifade edememe, doğru ve anlaşılır bir iletişim kuramama sorunlarımız var. Bu konuda herkese önemli görevler düşmekte.”

MARDİN Valisi Mustafa Yaman; “Birlik, beraberlik ve morale ihtiyacı olan bölgemizde, böyle bir toplantı ve çalışmanın olması çok önemli olduğunu” söyedi.

Eğitim Bir-Sen Genel Bşk. Yrd. Latif Selvi’nin,  “Sorunları çözme gayreti ile Selahaddin Eyyübi’nin torunları ve Kılıçaslanın torunları buluştu” cümlesi, katılımcılar tarafından alkışla kabul gören bir ifade oldu.

Milletvekili Yasin Aktay; “Şeytan her kılığa girdiği gibi, ST Kuruluşu kılığına da girebiliyor. HİZMET/HİMMET anlayışı ile çalışanların bu ülkenin başına neler getirebildiklerine şahit olduk.” Şeklinde başlayan konuşmasında, sorumluluklarımızı hatırlattı.

Konya Milletvekili Ahmet Sorgun; “Bireyselliğin arttığı bir ortamda bir uçak dolusu insanın KONYA’dan, TÜRKİYE’nin her yöresinden MARDİN’e gelmesi önemli. Kalıbınız nerede ise kalbiniz orada olur. Bu kadar kuruluşun birlikteliği, bireyleşen dünyaya karşı önemli bir göstege.” sözleri ile, beraber olmanın önemini vurguladı.

26. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu makaleye sığamayacak kadar önemli konulara işaret etti. Açıklamaları başka bir makalede ele almak niyeti ile vurguladığı bazı ifadeleri yazmakla yetinelim.

“Cemaat vari, Cemiyet vari gibi iki ayrı örgütlenmeleri çok iyi ve dikkatlice ayrıştırmak gerekir. Dini cemaatlerin en doğru faaliyet alanı, ahlaklı insan yetiştirmek olmalı...Bu ülke bir bütündür. KONYA MARDİN buluşması bu duyarlılığı ortaya koyması  açısından önemlidir...”BİR DAHA BU ŞEHİRLERDE KİMSE ÇUKUR KAZAMAYACAK” demek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu STK’larının gür sesi olmalıdır.”  

ÇOK DİLLİ, ÇOK KÜLTÜRLÜ”  tarihi adı ile , “YUKARI MEZOPOTAMYA” bölgesinin insanlarının seslerine kulak verme, iletişim kurma, anlama, başlangıcı olan “14. UFUK TURU MARDİN” gezisi ve çalışmalarına emek veren; başta Konya STKP Bşk Muhsin Görgülügil ve sivil Toplum Kurluşlarına, katılımcılara, tebliğ sunan değerli akademisyenlere TEŞEKKÜRLER.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR