Marmaris’te caretta nöbeti sona erdi

Muğla'nın Marmaris ilçesinde caretta carettanın plaja bıraktığı yumurtalar için tutulan bir haftalık nöbet, yuvanın açılması ile son buldu.
Marmaris’te caretta nöbeti sona erdi

Muğla'nın Marmaris ilçesinde caretta carettanın plaja bıraktığı yumurtalar için tutulan bir haftalık nöbet, yuvanın açılması ile son buldu. Toplam 60 yumurtadan çıkan 4 caretta caretta yavrusu denizle buluşarak hayata merhaba dedi. Plajda, kaplumbağalara fazla ışık tutulduğu gerekçesiyle çevrecilerle otel müdürü bir kadın arasında tartışma yaşandı.

Marmaris'in mavi bayraklı İçmeler sahiline 45 gün önce 60 adet yumurta bırakan caretta caretta heyecana neden oldu. DEKAMER yetkilileri ile Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyeleri tarafından koruma altına alınan yumurtalar için bir hafta önce nöbet tutulmaya başladı. Kuluçka dönemini tamamlayan caretta caretta yavrularından 2'si 5 gün önce yumurtadan çıkarak denizle buluştu. Kalan 58 yumurtadan yavru çıkmayınca DEKAMER yetkilisi Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale, Marmaris'e gelerek yumurtaların bulunduğu yuvayı açtı. Açılan yuvadan 2 canlı caretta yavrusu daha çıkartılarak denizle buluşturuldu. Böylece canlı olarak dünyaya gelen toplamda 4 kaplumbağa denizde yeni bir yaşama merhaba dedi.

"Kaplumbağaları beslemeyin"

DEKAMER yetkilisi Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale gazetecilere yaptığı açıklamada, yumurtalar için gerekli zamanın dolduğunu ve yuvanın açılarak son 2 yavrunun sağ salim denizle buluşturulduğunu söyledi. Yumurtadan sağ çıkmayı başaran 4 yavrunun ergenlik dönemine ulaştıktan sonra tekrar aynı sahile gelerek yumurta bırakmasını beklediklerini belirten Başkale, son günlerde caretta carettaların saldırgan tavırlar sergilemesinin nedenlerini açıkladı. Başkale,"Denizin gerçek sahibi caretta carettalar. Bizler onların yaşam alanlarını işgal ediyor ve üreme alanları olan kumsalları da yok etmeye başladık. Bu yüzden bu kaplumbağalar ne yazık ki beslenmeye başladı. Bu da onları saldırgan bir duruma getiriyor. Ben halkımızdan bu kaplumbağaları beslememelerini rica ediyorum" dedi.

"Plajda kaplumbağa kavgası"

Öte yandan caretta carettaların yumurtadan çıkışı sırasında sahilde toplanan çevrecilerle otel görevlisi bir kadın arasında tartışma çıktı. Çevre grubu üyeleri otel görevlisi kadına kaplumbağa yavrularının üzerine fazla ışık tutarak yönlerini bulmasını güçleştirdiğini ileri sürerek müdahale etmek istedi. Buna öfkelenen kadın grup üyeleri ile tartıştı. Tartışma otel yetkilerinin araya girmesi ile sona erdi.

Marmaris’te caretta nöbeti sona erdi

Marmaris’te caretta nöbeti sona erdi

Kaynak: