Masa başı çalışanlar tehlike altında

Gelişen teknolojinin hareketsizliği de beraberinde getirdiğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, masa başı çalışanların, uzun süre tablet ve telefon kullananların büyük risk altında olduğunu söyledi.
Masa başı çalışanlar tehlike altında

Masa başında uzun süre çalışmak zorunda olanların çalışma ortamının uygun olmaması durumunda uzun vadede pek çok rahatsızlıklara yakalanabileceğini söyleyen Medicana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, “Masa başında sürekli oturarak çalışmaya bağlı olarak boyunda, dizde, belde daha sonra dirsek ve el bileği gibi bölgelerde bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Boyun açısından düşünüldüğünde çalışırken bilgisayarın açısı çok önemlidir. Eğer bilgisayar ekranının yüksekliği uygun değilse bu durum boyun bölgesindeki adalelerde problem oluşturabiliyor. Bunlar da zamanla birikerek kronik hale dönüşebiliyor. Akabinde de fıtık gibi problemleri tetikleyebiliyor.  İlerleyen yıllarda uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı olarak boyun kireçlenmesi gibi hastalıklarda artış yaşanacaktır. Bu kapsamda laptoplarda belki ayarlama şansımız yok ama masaüstü bilgisayarın açısını ayarlayarak önlem alabiliriz. Bu kapsamda bilgisayarın üst çizgisi ile göz sınırının aynı hizada olmasını tavsiye ediyoruz. Bu çizginin aşağıda ya da yukarıda olması boyundaki adalelerin zorlanmasına ve buralarda ağrı, spazm gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Boyun düzleşmesi dediğimiz durum aslında bunun başlangıcı şeklinde oluyor. Adaleler sertleşince boyunun normalde olması gereken eğimi zamanla bozuluyor ve düzleşme dediğimiz durum ortaya çıkıyor.” dedi.

10-1-3-012.jpg

“YANLIŞ OTURMA BEL RAHATSIZLIKLARINI TETİKLİYOR”

Yanlış oturmaya bağlı olarak belde pek çok rahatsızlığın ortaya çıkabileceğini belirten Kütahya, “Belde ortaya çıkan rahatsızlıklar daha çok oturum yerinin pozisyonu ile ilgili olmaktadır. Burada sandalye seçimi çok önemlidir. Sandalyelerde bel desteği bulunmalı ve ayarlanabilir olmalıdır. Oturduğumuzda pozisyonumuzun dizlerimizin yere 90 derece bükülü şekilde ve yere basar halde olması gerekmektedir. Bundan yüksek veya alçak olanlar bel bölgesindeki adaleleri olumsuz etkileyebilmektedir. Buna bağlı olarak yine boyunda olduğu gibi düzleşme ve spazm durumları halk arasında fıtık, kanal darlığı olarak ifade edilen kireçlenme rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir.  Diz bölgesi de yanlış oturmaya bağlı olarak en çok etkilenen bölgelerden biridir. Dizde sürekli sabit pozisyonda kalmaya bağlı diz kapağı kıkırdağında yıpranma ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle oturarak çalışanlar sürekli aynı pozisyonda oturmamalı her 15 dakikada bir de pozisyonlarını değiştirmelidirler.” şeklinde konuştu. 

“DÜZENLİ EGZERSİZ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Bel ve boyunda ortaya çıkan rahatsızlıkların yanında el bileği ve dirseklerde de benzer sorunların ortaya çıkabileceğine değinen Kütahya, “El bileği ve dirsek ile ilgili de özellikle fare ve klavye kullanımı ile ilgili olarak sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu anlamda fare ve klavye için pedler kullanılabilir. Pedlerin de özellikle yumuşak ve destekli olanlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Uzun süre fare kullanımında bileklerde sinir sıkışıklığı rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. El bileğinde yaşanan bu rahatsızlığın benzeri dirseklerde de görülebilmektedir. Dirsek için de sürekli dirseğin katlı pozisyonda çalışılmaması gerekmektedir.  Dirseğimizin 90 derece pozisyonda sürekli katlı biçimde kalması sinirin üzerindeki damarlarda beslenmeyi bozup sinirlerin çalışmasını bozabilmektedir. Bu durumlarda parmaklarda uyuşukluk ve güçsüzlük görülebilmektedir. Bu durum önlenmesi için de sabit pozisyon dışında hareket etmek gerekmektedir.  Diz, bel ve boyun sağlığı açısından düzenli egzersizler büyük önem taşıyor. Normalde bu egzersizler bu hastalıklara yakalanmamak için değil normalde sağlıklı kalmak için yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER