Masa başı kas eritiyor

Op. Dr. Ümit Demirci, Karpal Tünel Sendromu olan hastalarda ilk üç parmak ve yüzük parmağının yarısında iğnelenme, yanma, uyuşukluk gibi yakınmaların olduğunun altını çizdi
Masa başı kas eritiyor

Karpal Tünel Sendromu olan hastalarda ilk üç parmak ve yüzük parmağının yarısında iğnelenme, yanma, uyuşukluk gibi yakınmaların olduğunun altını çizen Op. Dr. Ümit Demirci,  “Bu yakınmalar yalnızca elde sınırlı kalmayıp bazen ön kola ve kola yayılabilir. Daha ileri vakalarda kas erimesi görülebilir” dedi

beyin-ve-sinir-cerrahisi-uzmani-op.-dr.-umit-demirci-(4).jpg

Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgi veren Özel Büyükşehir Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi Uzmanı Op. Dr. Ümit Demirci, “Koldan gelen bir sinir el ayasının tabanında, bilek bölgesinde dar bir tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala Karpal Tünel adı verilir. Karpal Tünelin içinden geçen sinir ise Median Sinir olarak adlandırılır. Karpal Tünel sadece median sinir ve kas bağlarının sığabileceği kadar bir genişliğe sahiptir. Kanal içinde yer kaplayan herhangi bir oluşum ya da şişlik içindeki dokuların sıkışmasına neden olur. Median sinirdeki bu sıkışma sinirin uyardığı bölgelerde uyuşma ve keçelenme şikâyetleri ile kendini belli eder. Median sinirin Karpal Tünel’de sıkışması ile ortaya çıkan bu tablo Karpal Tünel Sendromu olarak adlandırılır. Median sinirin görevi başparmak işaret parmağı orta parmak ve 4. parmağın dış yüzünün hissetmesini sağlamaktır” diye konuştu.

“KAS ERİMESİ GÖRÜLEBİLİR”

Karpal Tünel Sendromu olan hastalarda median sinirin duyulandırdığı ilk üç parmak ve yüzük parmağının yarısında iğnelenme, yanma, uyuşukluk gibi yakınmaların olduğunun altını çizen Demirci,  “Bu yakınmalar yalnızca elde sınırlı kalmayıp bazen ön kola ve kola yayılabilir. Daha ileri vakalarda el hareketlerinde güçsüzlük ortaya çıkar. Kas erimesi görülebilir. Hastalar ellerinden sık sık eşyaları düşürmekten yakınabilirler. Küçük nesneleri parmak uçları ile kavramakta güçlük görülebilir. Hastaların yakınmaları özellikle geceleri artış gösterir. Uykudan elleri uyuşarak uyanırlar ve ellerini sallayarak geçiştirmeye çalışırlar. Karpal Tünel Sendromu tek elde olabildiği gibi çoğunlukla her iki elde birlikte bulunur. Ancak ellerdeki uyuşma genellikle her iki elde aynı anda olmaz” şeklinde konuştu.

“GECELERİ DAHA DA ŞİDDETLENİR”

Karpal Tünel Sendromu’nun karakteristik belirtileri olduğuna vurgu yapan Demirci, “Bu belirtilerin bir kaç tanesi veya hepsi aynı anda değişik derecelerde görülebilir. Bunlar; Ağrı, uyuşma, karıncalanma,  iğnelenme, donukluk, hissizlik, başparmakta güçsüzlük, eldeki cisimleri düşürme, bazen ağrı dirseğe ve kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilir. Uyuşukluk ve iğnelenme daha çok başparmak, işaret ve orta parmaklarda görülür. Bu şikâyetler gün içerisinde görülebilirken geceleri daha da şiddetlenir. Uykuyu bozan ve huzursuzluk yaratan bu şikâyetler insanın günlük yaşam kalitesini bozabilir. Bu gece şikâyetleri bazen ilk başlayan ve tek işaret de olabilir. Hastalık çok ilerlemişse başparmak tabanındaki kaslarda erimeler dikkat çekebilir” dedi.

“BELİRLİ SEBEBİ YOK”

Karpal Tünel Sendromu’nun belirli bir sebebi olmadığını aktaran Demirci, “Bünyesel, bireysel faktörler olabilir. Daha çok bayanlarda ve orta yaşta görülür. Fakat çocuklar dışında her yaşta ve erkeklerde de görülebilir. Sinirin üzerindeki basıncı arttırıp Karpal Tünel Sendromuna sebep olan bazı özel durumlar da olabilir. Bunlar; Çok ve yanlış kullanıma bağlı tendonların etrafındaki kılıflarda meydana gelen inflamasyon ve şişme, ödem, el bileği kırık ve çıkıkları, romatoid artrit gibi tüneli daraltarak median sinirin sıkışmasına neden olan romatizmal hastalıklar, hipotiroidi, şeker hastalığı ve karpal tünel içi tümörlerdir” ifadelerini kullandı.

BİLGİSAYAR BAŞINDA ÇALIŞANLARIN HASTALIĞI
Bilgisayar başında geçirilen uzun saatlerin, klavye ve mouse kullanımı nedeniyle el bileğini olumsuz etkilendiğini vurgulayan Demirci, “Sıklıkla el bileği hareketi gerektiren ahşap oymacılığı, tornacılık gibi meslek dallarında ya da örgü, nakış ile ilgilenenlerde görülen bir hastalığın ofis çalışanları arasında da yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Ayrıca Karpal Tünel Sendromu tanısı şikâyetlerin belirlenmesi ve klinik muayene ile konur. Sinir iletim çalışmaları tanıyı destekler ve problemin ciddiliğini ölçer. Eğer travma ve artrit öyküsü, diğer bozukluklar veya el bileği hareketlerinde kısıtlılık varsa radyolojik tetkik istenebilir. Ellerin çok kullanıldığı işlerde ev hanımlarda çok çamaşır yıkamadan ve temizlik işlerinden sonra şikâyet artar.  İlerleyen dönemde kuvvet kaybı ve avuç kaslarında erime ortaya çıkar. Tinel, Falen ve Dua belirtileri tanıda kullanılan başlıca testlerdir. Demir işçileri (demirci, nalbant), daktilo yazanlar, marangozlar, tezgâhtarlar, fabrika işçileri, et kesme işleri yapanlar, viyolonistlerde sık görülmektedir” diye konuştu.

kas.jpg

“AMELİYAT GENELLİKLE YATIŞSIZ YAPILIR”

Karpal Tünel Sendromu tedavisinin ilaç, cerrahi ve fizik tedavi yöntemleri olmak üzere toplamda 3 ana başlık altında toplandığının altını çizen Demirci, “Seçilecek tedavinin türüne hastalığın şiddetine ve altta yatan faktörlere göre karar verilir. Hastalığın ilk evresinde daha çok konservatif denilen basit önlemler uygulanır. Bunlar;  günlük yapılan işlerde değişiklik,  ilaçlar, ultrasonografi, lazer tedavisi ve el-bilek atelidir. Karpal Tünel Sendromu cerrahisi genellikle yatışsız yapılan bir ameliyattır. Cerrahi sonrası rahatlama genellikle ilk 24-72 saat sonra meydana gelir. Hastalar bu süre sonrasında yavaş yavaş ellerini kullanmaya başlar. Dikişler 12-14 gün sonra alınır. Güç gerektiren işler 4-6 hafta önerilmez. Tam iyileşme hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, Karpal Tünel Sendromu şikâyetlerinin ciddiliğine ve şikâyetlerin başlangıç zamanından beri geçen süreye bağlı olarak her hastada farklıdır. Gücün tamamen iyileşmesi, uyuşukluk ve karıncalanmanın geçmesi, sinir iyileşme ve düzelmesi ile ilgili olarak 3-4 ay sürebilir.  Ameliyat sonrası fizik tedavi uygulaması gerekli olabilir” şeklinde konuştu.

“DUYU KAYBI 6 AY SONRA GERİ GELİR”
Çoğu hastada tedavi sonuçlarının çok iyi olduğuna ve tam iyileşme gözlendiğine değinen Demirci, “Güçsüzlük ve duyu kaybının geri dönmesi için en az altı ay beklenmesi gerekir. Ameliyat öncesi kas erimeleri oluşmuşsa bunun geri gelmesi çok güçtür. O yüzden sinir sıkışmasıyla uzun süre beraber yaşamak, kasların erimesine ve elde Güçsüzlüğün yerleşmesine izin vermek doğru değil. Ameliyat sonrası yara yerinde sertlikler olabilir. Bu durum bir süre yumuşatıcı kremlerle masaj yapılarak giderilir. Ameliyattan sonra el, ağrı izin verdiği ölçüde kullanılır. Masa başı iş yapan hastalar, ağrı olmazsa erken dönemde çalışma hayatına geri dönebilir.  Elle daha ağır iş yapanlar dikişlerin alınmasında 20 gün sonra işbaşı yapabilir” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ