İsmail Koç

İsmail Koç

MASUM PORTAKAL!

MASUM PORTAKAL!

Geçtiğimiz hafta sonu Hollanda’da yaşananlar malumunuz. Bu konu ile ilgili olarak birçok şey söylendi, yazıldı çizildi. Tüm bu yaşananlar arasında Hollanda’nın Bosna Hersek’te yaşanan olaylarda masum olduğunu açıklaması hepsinden çok ilgimi çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hollanda’nın Türk Bakanlara karşı sergilediği tutumu sert bir dille eleştirerek, “Avrupa’da atları, itleri, nefretleri ve kinleri ile saldıranlara karşı bedel ödüyoruz. Bunların medenilikle, modern dünya ile akalası yok bunlar Bosna Hersek’te, Srebrenitsa’da 8 bini aşkın Müslüman katledenlerdir. Bunların cibilliyetini biliriz” demişti.

Hollanda cephesi ise bu söylemleri kesinlikle reddetti ancak gerçeklerin maalesef ki mutlaka bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu olduğunu unuttular.

Peki, gerçekten 1995 yılında Srebrenitza’da ne oldu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından ele geçirildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Bosna'daki savaşın sona ermesinin ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanların kimlik tespitlerinin yapılarak her yıl 11 Temmuz'da Srebrenitsa'daki Potoçari Mezarlığı'nda düzenlenen törenle kurbanlar defnedilmeye devam ediyor. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hâlâ ulaşılamadı.

BM, 11 Temmuz 1995'de BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve Hollandalı askerlerin denetimine verilen Srebrenitsa kentinde işlenen katliamı 'soykırım' olarak niteliyor.

Savaş ve insanlığa karşı suçun yanı sıra soykırımla da suçlanan Karadziç'in davası 8 yıl sürdü.

Karaciç bu sürede, "dünyanın en insancıl hapishanesi" olarak bilinen Lahey yakınlarındaki Scheveningen gözaltı merkezinde kaldı. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç'i Srebrenitsa'da yaşananlardan sorumlu tutmuş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Şaka gibi yani…

Ayrıca Bosna Hersek'te 8 binden fazla Boşnağın öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı sırasında, koalisyon ülkeleri arasındaki gizli anlaşma nedeniyle hava operasyonu yapılmadığı ortaya çıktı. Eski Hollanda savunma bakanı Joris Voorhoeve “Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'da hava desteğine izin vermiş olsaydı, kitlesel katliamların önüne geçilebilecekti” diyor.

Yani şimdi bu koalisyon birliklerine de sütten çıkmış ak kaşık diyebilir miyiz?

Tüm bu yaşananlara rağmen BM tarafından bir soykırım olarak nitelendirilen bir olaya tabiri caizse yardım ve yataklık yapan Hollanda, büyük bir pişkinlik örneği sergileyerek masum olduklarını söylüyorlar.

Avrupa’nın bugün gelişmiş medeniyetlerine baktığımızda hepsinin zenginliklerini masun insanların kan ve gözyaşları üzerine kurmuş olduklarını görürsünüz. Bizim tarihimiz ise son örneğini de Suriyeli mültecilerde gördüğümüz gibi vicdandan ve insanlıktan yanadır.

Bu nedenle de Hollandalı yetkililerin ya tarih bilgileri zayıf ya da gerçeklerle yüzleşmek işlerine gelmiyor. Sözün özü kimse kimseye masum edebiyatı oynamasın.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR