"Matematik müzikle ne kolay"

Gaziantep'te öğrencilerinin özellikle matematik ve fen konularını öğrenmekte zorluk yaşadığını gören sınıf öğretmeni Seçkin, dersleri gitar eşliğinde söylediği şarkılarla işliyor - Kadın öğretmenin "Matematik müzikle ne kolay" adlı projesi, Milli Eğitim B
"Matematik müzikle ne kolay"

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Matematik ve fen derslerinde çocukların anlattığı bazı konuları öğrenmekte zorluk yaşadığını gören bir sınıf öğretmeni, dersleri gitar eşliğinde konuyla ilgili besteleri seslendirerek işliyor.

Çarpım tablosu, doğru çizgisi, geometri gibi matematik konularının yanı sıra iskelet sistemi, haftanın günleri gibi konuları da müzik eşliğinde söyledikleri şarkılarla öğrenen öğrenciler, bu sayede hem derse katılım sağlıyor hem de işledikleri konuyu daha iyi anlıyor.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesindeki Kurtuluş İlkokulunda görev yapan 20 yıllık sınıf öğretmeni Pınar Kaya Seçkin, öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlayabilmek için kendisini sürekli geliştirdiğini söyledi.

Sanatla da iç içe olduğunu ve 3 yıldır gitar çaldığını anlatan Seçkin, "Bir gün matematik dersinde öğrencilerin çok sıkıldığını fark ettim. O gün müzik dersinde çocuk şarkıları söylemek için gitarımı da getirmiştim. Gitarımı alıp o günkü konuyla ilgili doğaçlama bir şarkı mırıldanmaya başladım. Baktım şarkıları hemen öğrenmeye başladılar. Öğrenmekte güçlük çektikleri konuları müzik sayesinde çok kolay öğrendiklerini görünce yeni besteler yapıp, sınıfta hep birlikte söylemeye başladık. Zaten şarkıların çoğunu birlikte besteliyoruz, birlikte söylüyoruz. Şarkıların bazılarına isimlerimizi de koyuyoruz, o zaman daha da zevkli oluyor." dedi.

Pınar Kaya Seçkin, matematiğin soyut kavramlardan oluştuğunu ve analitik düşünmeye dayandığını anımsatarak, bu nedenle çocukların özellikle geometri konusunda zorlandıklarını, konuları ve kavramları karıştırdıklarını vurguladı.

- Besteleri müfredat konularına göre yapıyor

Müfredat konularına göre besteler yaptığına dikkati çeken Seçkin, "Matematikten diğer derslere de sıçradı. fende, sosyalde, Türkçede besteler yapıyoruz. Gerek sınıfta, gerekse okul genelinde yapılan sınavlarda başarı oranları gözle görülür oranda arttı. Başarımız yüzde 70'ler seviyesindeydi ama şu an yüzde 93'lere çıktı. Öğrenciler başarılı oldukça velilerimiz daha mutlu oldu. Matematik çoğu kişi için kabustur. Kimse kolay kolay sevmez ama şimdi sorduğumda en sevdikleri ders matematik." diye konuştu.

Öğretmen Seçkin, projesini meslektaşlarıyla da paylaştığını ama en güzel dönüşü özel eğitim sınıfından aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"(Matematik müzikle ne kolay) adlı projemle Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen yenilikçilik ödüllerine katıldım. "Eğitim ve öğretimde yöntem ve teknikler" kategorisinde Güneydoğu Anadolu Bölge birincisi oldum. En önemlisi çocukların bu projeyle mutlu olmaları ve onların kalbine girmek. Matematiği öğretirken, onlara sevdirerek, kalbine girerek öğretmek. Ben hep şunu söylüyorum; Herkes eğitim öğretim yapabilir ama önemli olan çocukların akıllarında güzel izler bırakarak bunu yapmak. Biz bunu başardık. Her öğretmen bir müzik aleti çalamayabilir ama biz bunu yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Basit ritimlerle şarkılar söyleyebilirler. Eğitim müfredatına girerse çok güzel geri bildirimler alınır. Projede emeği geçen okul müdürümüz Ferhat Davran'a, müdür yardımcımız Nadide Dağdeviren ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Yasin Tepe Bey'e çok teşekkür ediyorum."

- "Çocukların her alanda başarı grafiği artıyor"

Kurtuluş İlkokulu Müdürü Ferhat Davran da kurumlarında 2 bin 357 öğrenciye 102 öğretmenle eğitim verdiklerini dile getirerek, öğretmenlerdeki yetenekleri de keşfederek, okulu dezavantajlı noktadan avantajlı duruma getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Öğretmenlere hep "Öğrenci sizi severse dersinizi de sever" dediğini dile getiren Davran, "Pınar hocamızın başarısı bizi mutlu etti. Bizim çok da alışık olmadığımız bir yöntemle eğitim veriyor. Bu yöntemi özel eğitim ve ana sınıfımızda ve diğer zümrelerde yaygınlaştırmaya çalıştık. Gayet başarılı olduğu kanaatindeyim. Biz özgür öğretmenden yanayız. Öğretmenlerimizi 40 dakika özgür bırakıyoruz. Müziğin matematikle iç içe olduğunun kanıtlanmış hali var. Çocukların her alanda başarı grafiği artıyor. Öğrencilerimiz matematiği seviyor, önemli olan bu." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Emine Nisa Demircioğlu ise matematik dersini önceden hiç sevmediğini ve sıkıldığını belirterek, "Ders bitsin de eve gideyim istiyordum ama şimdi ders hiç bitmesin istiyorum. Şarkılar aklımızda daha kolay kalıyor, o nedenle daha kolay öğreniyoruz." şeklinde konuştu.

Okyanus Seçkin de öğretmeninin şarkılarla öğrettiği birçok konuyu unutmadığına dikkati çekerek, "Derslerimiz çok eğlenceli geçiyor. Diğer sınıflar bize bir şey demiyor ama kıskandıklarından eminim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: