Mavi bayraklı plajlar denizseverleri bekliyor

Mavi bayraklı plajlar denizseverleri bekliyor

Doğal güzellikleri ve koylarıyla denizseverlerin favori tatil mekanlarından Türkiye, denizin temizliğini temsil eden uluslararası çevre ödülü mavi bayrak almaya hak kazanan 444 plajıyla öne çıkıyor.

AA muhabirinin "Mavi Bayrak Programı"nın Türkiye'de de başlatılabilmesi amacıyla 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) verilerinden derlediği bilgiye göre, mavi bayrak, plajlar için özünde temiz deniz suyu, sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi çevre yönetimini temsil ediyor.

Türkiye'de turizmin gelişmesine paralel, temiz denizin güvencesi mavi bayrağa sahip plajların sayısı da arttı. 

İlk olarak 1994 yılında 12 plaj ve 9 marinanın mavi bayrak aldığı Türkiye'de mavi bayraklı plaj sayısı 2006'da 196'ya ulaştı. Son 10 yılda bu gelişmenin hız kesmemesi sonucu bu yıl mavi bayrakların dalgalandığı plajların sayısı 444'e yükseldi.

Mavi bayraklı plaj sayısı 10 yılda iki katın üzerinde artış gösteren Türkiye, "Mavi Bayrak Programı"nı uygulayan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (EFF) üyesi 50 ülke arasında 588 mavi bayraklı plaja sahip İspanya'nın ardından ikinci sırada yer aldı.

Türkiye'yi 430 plajla Yunanistan, 400 plajla Fransa ve 315 plajla Portekiz takip etti.

- Antalya ilk sırada

Türkiye'de 201 plajla mavi bayrağa en çok sahip il Antalya oldu. 

Bu kenti, 100 plajla Muğla izledi. Antalya ve Muğla, Türkiye'deki mavi bayraklı plajların yarıdan fazlasına sahip olmalarıyla öne çıktı.

Bu iki kenti 47 plajla İzmir, 31 plajla Aydın, 22 plajla Balıkesir, 10 plajla Çanakkale ve 9 plajla Mersin izliyor.

Ordu'da 5, Yalova'da 4, İstanbul ve Kocaeli'de üçer, Tekirdağ'da 2, Kırklareli, Düzce, Zonguldak, Samsun, Adana, Sakarya ve Van'da birer plajda mavi bayrak dalgalanıyor.

- Mavi bayraklı marinalarda 7. sıradayız

Marinalar için mavi bayrak kriterleri ise deniz suyu analizlerinin istenmemesi dışında benzerlik gösteriyor.

Türkiye, mavi bayraklı 21 marinasıyla 7. sırada yer alıyor.

Muğla, 7 mavi bayraklı marinayla birinci sırada bulunurken, Antalya'da 5, İzmir'de 3, İstanbul ve Aydın'da ikişer, Balıkesir ve Yalova'da birer mavi bayraklı marina bulunuyor.

Hollanda 113, Almanya 109 ve İspanya 100 marinayla, en çok mavi bayraklı marinaya sahip ilk 3 ülke olarak sıralanıyor.

Türkiye'de ayrıca 12 mavi bayraklı yat bulunuyor.