Maydanoz deyip geçmeyin! İşte faydaları

Hemen hemen herkesin evinde bulunan maydanozun faydalarını hiç merak ettiniz mi? Börek ve salata yapımında kullandığınız maydanozu bundan sonra su içerken de kullanacaksınız. İşte faydaları…
Maydanoz deyip geçmeyin! İşte faydaları

Maydanoz, vitamin ve mineral kaynağı bir bitkidir. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, maydanozun faydaları hakkında bilgi verdi. “Maydanoz, C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat ve potasyum dahil olmak üzere iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır” diyen Budak, “Bu besinler genel sağlığı ve refahı destekleyebilir. Maydanoz, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olabilecek flavonoidler ve karotenoidler gibi antioksidanlar içerir. Bu, kronik hastalık riskini azaltmaya katkıda bulunabilir. Maydanozdaki miristisin ve apigenin gibi bazı bileşikler, vücuttaki iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptir” dedi.

DOĞAL BİR NEFES TAZELEYİCİDİR

Maydanoz suyunun sindirimi kolaylaştıracağını da söyleyen Budak, “Genellikle şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları için doğal bir çare olarak kullanılır. Maydanoz doğal bir diüretiktir, yani idrar üretimini artırabilir ve fazla tuz ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Bu özellik ödem veya yüksek tansiyonu olan bireyler için faydalı olabilir. Maydanoz, atıkların ve fazla sıvıların vücuttan atılmasını teşvik ederek böbrek sağlığını destekleyebilir ve potansiyel olarak böbrek taşı riskini azaltabilir. Maydanozdaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve yaygın soğuk algınlığı ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir. Maydanoz, ağızdaki güçlü kokuları nötralize etme kabiliyeti nedeniyle genellikle doğal bir nefes tazeleyici olarak kullanılır. Maydanoz, belirli enfeksiyon türleriyle mücadeleye yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikler sergileyen bileşikler içerir. Maydanozdaki antioksidanlar oksidatif stresi azaltarak ve kolajen üretimini teşvik ederek daha sağlıklı bir cilde katkıda bulunabilir” açıklamasında bulundu.