Mayısta sert düşen borsanın haziran gündemi zorlu

Yılın ilk dört ayında yüzde 18,96 yükselen BIST 100 endeksi, mayıs ayındaki yüzde 8,82'lik düşüşüyle borsa çevrelerinde "mayısta sat ve git" olarak özetlenen genel satış beklentilerini haklı çıkardı.
Mayısta sert düşen borsanın haziran gündemi zorlu

Borsa İstanbul, yılın ilk 4 ayındaki yükseliş serisini mayıs ayında sonlandırarak hisse senedi yatırımcısına yaklaşık yüzde 9 kaybettirirken, haziran ayında yurt dışındaki zorlu gündem maddelerinin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi mayıs ayında yüzde 8,82 gerileyerek, yılın ilk dört ayındaki yükseliş serisini sonlandırdı. Yılın ilk dört ayında yüzde 18,96 yükselen BIST 100 endeksi, mayıs ayındaki düşüşüyle borsa çevrelerinde "mayısta sat ve git" olarak özetlenen genel satış beklentilerini haklı çıkardı.

Mayıs ayında gelişmiş dünya borsalarında genel olarak yatay ya da pozitif bir seyir izlenirken, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişen ülke borsaları, ABD Merkez Bankasına (Fed) ilişkin faiz artırım beklentilerinin artması ile satış baskısı altında kaldı. 

Fed toplantısı ve Brexit haziran ayının en önemli iki gündemi

AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, 15 Haziran’daki Fed toplantısına kadar haziran ayının ana gündemin Fed'e ilişkin beklentiler olacağını belirtti.

Doğan, Fed üyelerinin haziran ya da temmuz ayında faiz artışı yapılabileceğine dair mesajlarının sıklaştığını hatırlatarak, "Bu durum doların uluslararası piyasalarda değer kazanmasına, başta gelişen ülkelerde olmak üzere hisse senetleri piyasaları ve emtialardan çıkışlara neden oluyor." dedi.

Fed’in şahin ve güvercin yüzünün ortaya çıkma zamanlarına bakıldığında, doların uluslararası piyasadaki değerinin iyi bir gösterge olduğuna işaret eden Doğan, son iki haftadır 95 - 96 aralığında seyreden dolar endeksi 93’e yaklaşınca Fed’in şahin kanadının, 100’e yaklaşınca da güvercin kanadının daha fazla sesinin çıktığına dikkati çekti.

"İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkışı ciddi bir finansal türbülansa neden olabilir"

Doğan, bu ayın önemli gündem maddelerinden birinin de 23 Haziran’da İngiltere’nin, Avrupa Birliği (AB) ile tamam mı devam mı kararını vereceği Brexit oylamasının olduğunu belirterek, "Yapılan son anketler AB içinde kalma yanlılarının kıl payı önde olduğunu göstermesine karşın kararsızların çokluğu ve düşük seviyede kalması beklenen oy verme oranı nedeniyle sürprizlere açık. Beklentilerin aksine İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkışı, AB'nin temellerinin çatlamasına ve ciddi bir finansal türbülansa neden olabilir." diye konuştu.

"Tahmin etmesi en zor aya girdik"

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal da bu yıl için tahmin edilmesi en zor aya girildiğini kaydetti. 

Fed'in, 15 Haziran’da faiz artırımına kaldığı yerden devam edip etmeyeceğinin, küresel büyüme, Çin gibi nedenlerle pas geçmesi durumunda ise kullanılacak ifadelerin izleneceğini aktaran Atılal, kendi beklentisinin Fed'in pas geçmesi yönünde olduğunu anlattı.

Atılal, Fransa’da sendika ve işçi örgütlerini sokağa döken çalışma yasasının 8 Haziran'da Senato’dan geçmesi durumunda avro karşıtı söylemlerin artması, 23 Haziran'daki referandumda İngiltere'nin Brexit'e "evet" demesi durumunda sterlin ve avroda oluşabilecek aşırı volatilitenin, piyasaların önündeki önemli risklerden olduğunu dile getirdi.