Maziyi kasetler hatırlatıyor

Konya'da Mermer Müzik Market işletmecisi 70 yaşındaki Eyüp Mermer, unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan kasetçiliği yaşatmaya çalışıyor.
Maziyi kasetler hatırlatıyor

Konya'da Mermer Müzik Market işletmecisi 70 yaşındaki Eyüp Mermer, unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan kasetçiliği yaşatmaya çalışıyor. Yaklaşık 40 yıldır Bedesten’de bulunan müzik marketinde kaset satan Eyüp Mermer, 1970’lerden kalma 50 bin civarında kaseti dükkânında satışa sunuyor

kaset-25.jpg

Kasetçiliğe nasıl başladığını anlatan Eyüp Mermer, “Ben 70 yaşındayım. 40 yıldır kasetçilik işiyle uğraşıyorum. Şuan emekliyim. Asıl mesleğim ise çiftçilik. Ben bu kasetleri 1979 yılında İstanbul Un Kapanından aldım. Daha o zamanlar başladığımda pek orijinali yoktu zaten. Bu kasetler de o zamandan kalma kasetler. Mesela bu kaset işi 90’lı yıllara kadar devam etti. Ben eskiden toptancıydım. Alırdım il ilçe dağıtırdım. Bu işler yavaşlayınca bunların hepsini bir araya getirdim. Ve şuanda da burada satıyorum.” dedi.

ESKİLERİ HATIRLATIYOR

İnsan gördüğü zaman memnun oluyor. Bazı insanlar bir giriyor dükkâna eskileri hatırladım diyor. İlgisi olan da alıyor zaten, satılıyor da. Arabesk, Halk müziği, sanat müziği, eski Türk filmleri CD’leri de satıyorum burada. Zaten kaset olayı artık bitti. Yeni kasetler yapılmıyor. Eskiden VCD’ler vardı. Daha sonra DVD’ler çıktı. Eski kasetlerin takıldığı şeyler kasetçalar olarak geçiyor. Kasetçaları da satıyorum. Bize sorarsanız eski müzikler daha iyiydi. Eski şarkıların tadı yeni şarkılarda yok şimdi. Şimdiki gençlere göre eski müzikler daha ilkel geliyor.” şeklinde konuştu.

ksetler-3.jpg

“TEYPLER SÜS OLARAK DA KULLANILIYOR”

Dükkânında yaklaşık 50 bin tane kaset bulunduğunu ifade eden Mermer, “Bazı insanlar kaset koleksiyonları yapıyorlar. Onlar daha çok gelip buradan kaset alıyorlar. 40 50 bin tane kaset var. Bunları daha sonrasında torunlarıma bırakacağım. Bu eski tip teyplere flaş bellek vs. takıldığı için müzik dinlemek için de alanlar oluyor. Görünümü eski tarzda kendisi yeni olan teyplerimiz de var. Onlar hem evde süs amaçlı hem de müzik dinlemek için kullanıyorlar. Bunlar yeni nesil teypler.” diye aktardı.

kaset-8.jpg

“KASETÇİLİĞİ BIRAKMAYACAĞIM”

Kasetçiliği bırakmayacağını söyleyen Eyüp Mermer, “İnternet çıktı, MP3 çıktı derken ama biz devam ettiriyoruz. İnternet çıktı ya insanlar istediği müziği orada dinliyor. Bir de MP3'e 300-500 türkü attırıyor. İstediği müziği dinliyor. Onun için kasete, CD’ye ihtiyaç duymuyorlar. Bu işte ayakta durmak zor çünkü iş yok. İşler baya bitik. Daha çok müzik sevenler kasetleri tercih ediyor. İlahi türünden de satışlarımız oluyor. Ben kasetçiliği bırakmak istemem, ömrümün sonuna kadar devam ettireceğim. Seviyorum, işimden memnunum” diye konuştu. Mermer, “Elimdeki kasetler çok eski ama tarihlerini bilmiyorum. Bunlara benzer birçok kaset var. İnsanlar bizden kasetleri çalacak teyp istiyorlar. Günümüzde artık kasetçalar da çok fazla üretilmiyor. Bu kasetler de herhalde belli bir tarihten sonra tarihe karışacak.” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ