Mazluma umut: İHH

Dünyanın 150 ülkesinde faaliyetlerini sürdüren İHH İnsani Yardım Vakfı, bu Ramazan’da da hem yurt içinde, hem de yurt dışında mazlumlara sahip çıkmak için binlerce gönüllüsüyle çalışıyor. Mazlumların karnı doyarken, yetimlerin de yüzü gülüyor
Mazluma umut: İHH

Her yıl ramazan ayında bir büyük yetim hami buluşma iftarı yaptıklarını belirten İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, “Bu yılda yetim hami buluşma iftarını gerçekleştirdik. Geçen akşam itibarı ile yaklaşık 4 bin 600 kişinin katılımı ile büyük bir yetim ailesi bağışçı hami, yani koruyucu buluşması ile gerçekleştirdik. Faaliyetimiz tabi yalnızca yetim hamileri, yetim aileleri ondan sonra bağışçılarla sınırlı kalmadı.  Adeta iftarımız bir dünya iftarı oldu. Çünkü biz aynı zamanda uluslararası imam hatip lisesi öğrencilerimizi ve bir kısım değişik ülkelerden gelmiş üniversite öğrencilerimizin de bu iftarımızda bir araya getirdik. Dolayısıyla iftarımız bir nevi adeta dünya iftarı ve kavimler iftarı olmuş oldu. Bu sayı tabi halkımızın teveccühünden dolayı yüksek ve abartılı bir sayı. İftar yemeğimizi bu amaçla özel olarak toplanmış bağışlardan karşıladığımız için diğer amaçlarla verilmiş bağışlara dokunulmadığı için insanlar gönülleri ferah olarak gelip iftarı açabildiler” dedi.

1-979.jpg

YETİMLERLE HAMİLERİ BULUŞACAK

Hem Konya’nın hemen her yerinde hem de başka illerde kumanyalar ve bayramlıklar dağıttıklarının altını çizen Uysal, “Aynı zamanda ülkemizin dışında da hemen sınır komşularımıza Suriye, Irak gibi bu tür yerlere aynî yardım malzemelerini,  yani gıda ve ihtiyaç malzemeleri kolilerini tırlarla ulaştırıyoruz. Hatta ülke aşırı olan Karadağ gibi Müslümanların azınlıkta olduğu yerlere desteklerimizi ulaştırıyoruz.  Bu yılda planlamamız içerisin de şehrimiz merkez de yaşayan yetim çocuklarımıza bayramlıklarını giydireceğiz. İlçelerimiz de bizim ilgilendiğimiz gene yetim çocuklarına bayramlıklarını giydireceğiz. Biz elhamdülillah büyük bir teşkilat olarak taşra ilçelerin de birçoğunda temsilcilikler bulundurabiliyoruz. Bu ramazan da inşallah 15-20 arası ilçemizde de ilçe yetim iftarları hamilerle buluşacağımız iftarda buluşacağız. Dün aynı zamanda Akşehir’de merkezle birlikte iftarımız verdik. Bugün yarın Ilgın’da iftarımız olacak. Abdurrahman Dilipak beyefendinin de iştirak edeceği bir iftar olacak ve diğer ilçelerimizde sırayla bu iftarları yapacaklar ve gene bu ilçelerimizde de yetim yavrularımız giydirilecek ve yine ilçelerimize ihtiyaç kumanyaları ihtiyaç kolileri ramazan da ellerine ulaştırılmış olacak” diye konuştu.

2-20180522163416.jpg

“BÜTÜN DÜNYADA FAALİYETLER SÜRÜYOR”

Sadece Konya’da bu işleri yapmakla yetinmediklerinin altını çizen Uysal, “Suriye’ye Irak’a komşu bölgelere ve Karadağ gibi ülkelere de gıda ve ihtiyaç malzemesi ayni olarak ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunun yanında bir de daha uzak yerlere ramazan münasebetiyle yardımlarımızı götürecek kardeşlerimizi gönderiyoruz ve oralarda da ki kardeşlerimizin ramazanı mutlu bir şekilde, coşkulu bir şekilde yaşamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla ilk günlerde Sri Lanka ve Moro’ya gönderdiğimiz ekipler dün ve önceki gün itibarı ile güzel haberlerle döndüler. Orada ki kardeşlerimizin bir nebze ihtiyaçlarını gidererek ve onların dualarını alarak geldiler. Bu çalışmalar bütün dünya yüzünde biz tabi yalnızca bir Konya’nı teşkilatı değiliz.  İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Konya’da temsilcisiyiz, onu temsil ediyoruz. Ama vakfımız dünyanın yerine göre 150 ülke bölgesinde yerine göre biraz daha az biraz daha çok sayıda yerinde bulunabiliyor. Bu amaçla İHH İnsani Yardım Vakfımızın elemanları ve görevlileri şu anda bütün dünyada faaliyetlerini sürdürmektedirler” ifadelerini kullandı.

3-848.jpg

“RAMAZAN HASAT ZAMANI”

Ramazan’da insanların yalnızca iftar edilmeleri, giydirilmeleri, kumanya ve bayramlık dağıtılması ile değil aynı zamanda Ramazan’ın uzun soluklu projelerimizin de hasat zamanı olmuş olduğunu vurgulayan Uysal, “İnsanlar bağışlarını getiriyorlar. Bu ramazanda takdim ediyorlar dolayısıyla o bağışlardan müsait olanları uygun şekilde ileriye yönelik olarak yani bir yıla yayılacak şekilde o ülkelerde ya da kendi ülkemizde kendi şehrimizde kullanmaya çalışıyoruz. Bu amaçla değişik yerlerde kalıcı eserlerimiz sürüyor. Yönlendirilmemiş uygun bağışları oralarda da değerlendirmek suretiyle mesela Pakistan Haripur’da büyük bir okulumuz ve Sri Lanka’da sağlık ocağımız devam ediyor. Moro’da da yetimhanemiz bitti. Temmuz ayında açılışına gideceğiz” şeklinde konuştu.

“DAMLA SULAMA İLE SULU TARIM YAPILIYOR”

Somali’de Hayat Merkezi projesinin bittiğini söyleyen Uysal, “Hayat Merkezi projesinin,  çölde teknolojinin olmadığı yerde 50 tane güneş paneli kurmak sureti ile elektrik enerjisi elde edip sonra bununla derin su kuyusu oluşturmak, sondajla kazmak ve 50-100 tonluk su deposu yapmak sureti ile bir merkez oluşturuyoruz. Bunu etrafında tabi araç ve alet edevat parkı oluşturuluyor. Damla sulama ile sulu tarım yapılıyor. Malum Somali’de kuraklık var. Tabi tarım ve aynı zamanda onun çıktıları ile de hayvancılık çalışması olacak.  Böyle bir proje 10 bin kişiye hayat, çalışma ve yaşama imkanı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

5-255.jpg

“SOMALİ’DE 10 BİN KİŞİLİK İLÇE”

Konya İHH tarafından Somali’de 10 bin kişilik bir ilçeleri olduğunu belirten Uysal, “Düşündüğümüz de Konya’mız da biner iki biner kişilik ilçelerimiz var. Ahırlı’yı düşünürsek onun 7 katı büyüklüğünde bir ilçeyi Konya oluşturmuş ve hayat imkânı sağlamış durumda.  Enerjisini ve suyunu elde edip onlara hayatta kalma ve geleceğe ümitle bakabilme imkânı oluşturmuşuz.  Bu şekilde ramazandaki hasılat ile kalıcı projelere de omuz vermekteyiz tabi gene ramazanda yapılan bu bağışlar yetimhanelerimizin yıllık iaşeleri içerisinde imkan oluşturmaktadır” dedi.

4-498.jpg

“BİR GÜNDE 60 KİŞİNİN ŞEHİT EDİLDİĞİ BİR BÖLGEDEN KONUŞUYORUZ”

Her Ramazan’da başka bir yerimizin kanadığının altını çizen Uysal, “Bu ramazanda çok iyi bildiğiniz gibi Filistin bölgemiz kanıyor. Bir günde 60 kişinin şehit edildiği bir bölgeden konuşuyoruz ve zalimlerin niye insan öldürüyorsunuz dedikleri zaman hepsini hapsedemeyiz ki mecburen öldüreceğiz diye böyle hafife alarak hakaret ederek değerlendirdikleri bir bölgeden konuşuyoruz. Biz bu Ramazan’da Filistinli kardeşlerimizin durumunu öncelemeyi,  yapılacak yardımlara teşvik etmeyi ve yardım sever kardeşlerimizin Filistin’e odaklanmasını temin etmeyi arzu ediyoruz.  Fadi Ebu Salah, iki bacağını İsrail saldırısında kaybetmiş bir kardeşimiz. Tekerlekli sandalye ile direnişe katılmakta, kendi toprağından Filistin toprağından sapan taşı atmakta iken keskin nişancılar utanmadan sapan taşına karşı vurarak Ebu Salih kardeşimizi katletmişlerdir. Onun gibi birçok kardeşimizi katletmişlerdir. Biz bu katledilen kardeşlerimizin yetimlerine ve geride bıraktıkları ihtiyaç sahibi ailelerine sahip çıkmak arzusu ile biz bu ramazan gayretlerimizi buna yönlendireceğiz” diye konuştu.

6-145.jpg

“MAVİ MARMARA KAFİLESİ GELECEK”

Bu tür çalışmalarla ay boyunca kültürel faaliyetlerin devam edeceğine değinen Uysal, sözlerine şu şekilde son verdi: “Uluslararası İmam Hatip’ten yavrularımızın bir kısmı bu yıl mezun oldular. Onların da inşallah mezuniyetlerine böyle bir küçük tören düzenleyerek biz de neşelerine katılmak ve küçük hediyeler ikram etmek istiyoruz. İmam hatip lisemizi bu mana da ziyaret edeceğiz. Yurt dışı ziyaretlerimiz ülkemiz şehrimizdeki ilçe ziyaretlerimiz ilçede ki yetim faaliyetlerimiz gıda kolisi faaliyetlerimiz ve kültürel faaliyetlerimiz hep birlikte yürüteceğiz. Önümüzde ki Salı günü mavi Marmara Derneği başkanımız yanındaki arkadaşlarla birlikte bizi ziyaret edecekler. Burada beraber iftar edeceğiz ve hem Mavi Marmara katılımcıları hem de kara yolu ile de biz Filistin’i destek amacıyla uzun bir destek girişi yapmıştık. O programa katılan kardeşlerimizi buraya getirerek bir iftar yapacağız özellikle fiili yardımlar maddi yardımlar ile birlikte bilinçlenme çalışmalarını da kesintisiz tüm ramazan boyunca sürdüreceğiz İnşallah.”

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ