Meclis yeni sistem için mesai yapacak

Meclis, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin anayasa değişikliği kanununun ilk düzenlemesi olan Hakim Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği seçimi için mesai yapacak.
Meclis yeni sistem için mesai yapacak

TBMM Genel Kurulu'nda, 16-17 Mayıs Salı ve Çarşamba günü, HSK'ya 7 üyenin seçimi gerçekleştirilecek.

Meclis, 13 üyeden oluşacak ve iki daire halinde çalışacak HSK üyelikleri için, TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon tarafından belirlenen 21 aday arasından, 7 üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapacak.

Birinci oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367), bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu (330) aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile üye seçimi tamamlanacak.

- Milyonları ilgilendiren teklif yasalaşacak

Genel Kurulda, 18 Mayıs Perşembe günü ise daha önceki yapılandırmaya başvurmayan vatandaşlara ikinci bir şans tanıyan, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklifin görüşülmesine başlanacak.

Teklifle, Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandırılıyor.

31 Mart 2017'den önceki gümrük vergileri, vergi ve bazı idari para cezaları, sigorta ve sosyal güvenlik destek primleri ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası yapılandırma kapsamına alınıyor.

Teklife göre, yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 30 Haziran 2017 günü sonuna kadar başvuruda bulunmaları gerekecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere ilk taksit 31 Temmuz 2017'ye, SGK'ya ilk taksit 31 Ağustos 2017'ye kadar ödenecek.

Yeniden yapılandırılan borçlar bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18, il özel idareleri ve spor kulüplerinin borçları ise ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecek. Peşin ödemelerde ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.

1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak tescil kaydının silinmesi durumunda, ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

Tasfiye halindeki Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi, bankacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere tasfiye halinden çıkarılıyor.

İstanbul'un Silivri ve Çatalça ilçelerine bağlı bazı köyler ve bir mahallenin 130 yıldır süren mülkiyete ilişkin mağduriyetleri gideriliyor.