Meme kanserinde erken teşhis uyarısı

Meme kanserinde erken teşhis uyarısı

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, meme kanserinde erken teşhisin önemine işaret ederek, bu hastalıkta ölümlerin genellikle diğer organlara yayılma sonucu meydana geldiğini belirtti.

Güngüneş, yaptığı yazılı açıklamada, kanser türlerinin kendilerine özgü, çok çeşitli yöntemlerle tedavi edildiğini, ancak geç kalınmasının kötü sonuçlar doğurabildiğini belirtti.

Meme kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavide yüzde 100'lük başarı sağlandığını vurgulayan Güngüneş, şunları kaydetti:

"Diğer kanser türlerinden farklı olarak, meme kanserinde kişilerin kendi kendine meme muayenesi yapması erken teşhis için büyük önem taşımaktadır. Bu yönde yapılan eğitim çalışmaları neticesinde kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlenmekte, erken teşhis oranı da artmaktadır. Günümüzde meme kanserlerinin çoğunun kişilerin kendileri tarafından tespit edilmesi bu bilinçlenme sonucu olmaktadır. Meme kanseri memeyi oluşturan süt kanalı ve süt bezlerindeki bazı hücrelerin kontrolsüz, anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümördür ve başka organlara da yayılabilmektedir."

Meme kanserinin sıklıkla kalça ve omurga kemikleri, akciğer ve karaciğere yayıldığına işaret eden Güngüneş, "Tek başına meme kanserinden ölüm oranı oldukça düşük olup, genellikle ölümler teşhiste geç kalma sebebiyle diğer organlara yayılma sonucu gelişen komplikasyonlardan dolayı meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı.