Memur emeklileri ikramiye farklarını dava açmadan alabilecek

TBMM Başkanlığına sunulan tasarının yasalaşması durumunda, memur emeklileri 30 yıl üzerindeki ikramiye ödemesinin farklarını, dava açmaya gerek kalmadan, yapacakları başvuruyla alabilecek.
Memur emeklileri ikramiye farklarını dava açmadan alabilecek

TBMM Başkanlığına sunulan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması durumunda,memur emeklileri 30 yıl üzerindeki ikramiye ödemesinin farklarını, dava açmaya gerek kalmadan, yapacakları başvuruyla alabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, tasarı kapsamında, daha önce emekli ikramiyesi ödemelerindeki 30 yıl kısıtlaması kaldırılarak, bu sürenin üzerinde hizmet verenlerin ikramiye farkları ödenecek.

Memur emeklilerine farklar, dava açmalarına gerek kalmadan, başvuru sonucu verilecek. 408 bin memur emeklisini kapsayan düzenlemeyle, 2 milyar lira civarında ödeme yapılacak.

Daha önce müracaatta bulunanlarda, başvuru şartı aranmayacak. Düzenleme kapsamında 7 bin 500 liraya kadar olan ödemeler ilk üç ayda, üzerindeki tutarlar da yasal faiziyle birlikte ilk ödemeden bir yıl sonra aynı ay içinde, iki taksit halinde ödenecek.

Mesleki yeterlilikte süre uzatıldı

Tasarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca daha önce çıkarılan ve 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda son tarih olarak 26 Mayıs 2016'yı belirleyen kanunda da yeni düzenlemeye gidiliyor.

Düzenlemeyle henüz belge alamayan çalışanların istihdam sorunu yaşamaması ve sektör faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu yükümlülük hükmü ve bu yükümlülüğe bağlı idari para cezası yıl sonuna kadar erteleniyor.