Prof. Dr. Önder Kutlu

Prof. Dr. Önder Kutlu

MERAM

MERAM

Konya belediyecilikte genel anlamda başarılı kabul edilir. Uzunca süredir belli olumsuz uygulamalara ve eksikliklere rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde not verilir. Bu aşamada Konya’yı yekpare bir şehir gibi de algılamamak gerekir. Kimi bölgeler daha başarılı kimileriyse daha az başarılı yada başarısız.

Meram mesela Konya’da ve bende müstesna bir yer tutar. Her şeyden önce çocukluk ve gençlik dönemimizin geçtiği yerdir. Konya’da kim varsa, bir şekilde Meram bağlantısı bulunmaktadır. Bu anlamda zor bir ilçedir. Karşınıza kimin çıkacağını, neyle karşılaşacağınızı öngörmenin mümkün olmaz.

Bu belki Anıtlar Kurulu olabileceği gibi, nüfuzlu bir ilçe sakini de olabilir, sit alanı da. O nedenle buraya hizmet etmek önemlidir, ama zordur.

Meram özellikle 6360 sayılı kanunla daha zor hale geldi. Kesin rakamları vermeyeceğim ama genel anlamda genişleyen coğrafi alan çok ciddi sorumluluklar getiriyor. Uzak köyler ve beldeler hizmet bekliyor. Artan nüfusla orantılı artmayan mali kaynaklarla bu hizmetleri sunmak zorundasınız.

Bu açıdan Meram’daki yönetici kadrolar başarı ortaya koyabilmek için olağanüstü gayret sarf etmek durumundalar. Başarı durumunda mükâfatı da o kadar yüksek olur. İngilizler ‘no pain, no gain’ ‘emek olmadan yemek olmaz’ anlamına gelecek laf ederler.

Meram Belediyesi ilçeye dönük hedeflerini ortaya koydu. Şehrin tarihsel, estetik ve ekonomik anlamda değeri olmayan bölgelerini yenileme kararı aldı. Bu bölgeler peyderpey yenilenecek. Çok isabetli bir karar. Özellikle de bundan sonra bu bölgelerde yatırım ya da yenileme yapmak isteyen vatandaşlar ve müteahhitler bu gelişme planlarını dikkate almak durumundalar.

İki kere düşünerek ve planla çelişmeyerek yatırımlarla bölgeye yatırım yapacaklar ki, bundan sonra onların yaptığı da olumsuz bir puan olarak belediyenin ve kendilerinin karşısına çıkmasın.

Meram belediyesi yönetiminin bu doğrultuda istekli olduğunu söyleyebilirim. Yenilikleri denemeye, hassaten katılımcı bir yönetim anlayışıyla işlerini planlamaya çalışıyorlar. Başkan göreve gelir, gelmez Kurtuluş bölgesinde oturan mahalle sakinlerine başvurdu. Ne istediklerini sordu.

Vatandaşla istişare halinde hareket ediyor. Tabii ki belediyecilik süreklilik ister. Birinin yaptığını diğeri bozarsa, işler yürümez. İlerleme sağlanamaz. O nedenle devam edegelen projelerin tamamlanmasının yanında, yeni projelerde mutlaka belli bir mantık çerçevesinde hareket etmek zorundasınız.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru çok istekli. Heyecanlı. Belediye içinden gelmesi ve teknik konulara vukufiyeti çok önemli bir avantaj.

Aday adaylığı döneminde email hesabıma gelen mesajları dikkatimi çekmişti. Detayları hatırlamıyorum ama ciddi projeleri olduğunu düşünmüştüm. O projelerini birer birey uygulamaya koyuyor.

Konya için şans olabilecek meselelere yönelmesi son derece önemli. Eğer Şükran Mahallesi ile başlayan bölgede bir kentsel değişim ve dönüşümü başarabilirse çok önemli olacak. Etaplar halinde sağlayacağını söylediği dönüşümün birinci adımını tamamlasa yeter diye düşünürüm.

Zira bölge çok çetin. Şartlar ağır. Bedesten restorasyonu kolay olmadı. Vatandaş sınırlı süreyle de olsa yerinden edildiği zaman bunun bir maliyeti var. Ama şehir o maliyeti karşılayamazsa netice alamaz.

Meram’ı izlemeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar fazla yorum yapmamıştık. Çünkü başkan bir yılını tamamlayalı çok olmadı. Göreve geldiği gün kayda değer bir şey ortaya koyması mümkün değildi.

Yeni binasına taşınıyor. Kurumsallaşma ve vatandaşa hizmet noktasında yeni binayla yeni bir vizyon ortaya koyabilir.

Kadın eli değmesi önemli. Zira detaylara ve son dokunuşlara daha iyi şekil verme yetenekleri var. Meram’da genel seçimlerde oy kaybı olmaması çok önemliydi. Demek ki Meram’lı başkanı ve ekibini kabullenmiş. Başarının birinci şartı ve altyapısı hazır demektir.

İzlemeye ve desteklemeye devam ediyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Önder Kutlu Arşivi
SON YAZILAR