Meram asfaltta yeni rekor peşinde

Meram’a yapılan kaliteli yollarla ilçede sakinlerinin yaşam standartları yükseltiliyor. 2016 yılında 1 milyon 403 bin metrekare ile asfaltlama yaparak rekor kıran Meram Belediyesi, 2017 yılında bu rakamların daha da üstüne çıkmak istiyor
Meram asfaltta yeni rekor peşinde

Meram bölgesinde halkın yaşam standartlarını ve çevre şartlarını iyileştirmek üzere yollardaki asfalt, parke ve bordür çalışmalarının son hızıyla devam ediyor. 2016 yılında Meram Belediyesi 1 milyon 403 bin metrekare ile asfalt rekoru kırmıştı. Meram Belediyesi Fen İşleri bu sene hedefi daha da yükseğe koyarak bu rakamların daha da üstüne çıkmak istiyor. Bu kadar çok asfalt çalışması yapılırken, kaliteden de kesinlikle ödün verilmiyor. Aksine işin kalitesi teknik boyutta daha da arttırılıyor. Meram Belediyesinin son yıllarda yaptığı çalışmaların en büyük artısı uzun soluklu, kaliteli ve yapılan işte geriye dönülmemesi oldu.  Meram Belediyesi Fen İşleri ekipleri çalışmalarını su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz hizmeti veren diğer kurumlarla koordineli bir şekilde yürütüyor. Bu da çalışmaların daha verimli olmasını sağlıyor. Yapılacak çalışmaların sene başında programı yapılarak 15 gün öncesinden ilgili kurumlarla tekrar irtibata geçiliyor. Bu sayede yapılan işin tekrar bozulması ve milli servetin boşa harcanmasının önüne geçilmiş oluyor.

MERAM’IN UNUTULAN MAHALLERİNE HİZMET GÖTÜRÜLDÜ

Son yıllarda Meram’ın arka planda kalmış, göz ardı edilmiş mahallerine de bir bir hizmet götürülmeye başlandı. Daha önce kentsel dönüşüm gibi gerekçelerle bazı mahallelerin birtakım hizmetleri aksamıştı. Son dönemlerde ise bu durum yavaş yavaş değişmeye başladı. Kentsel dönüşüm ve riskli alan dışında kalan bölgelerde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Meram’da bulunan mahallelere daha verimli hizmet verebilmek için tretuvar ihalesi Meram Belediyesi tarafından ikiye ayrıldı. Bu sayede de Fen İşleri ekipleri her noktaya girebilme imkânına sahip oldular. Böylece Kalfalar, Uzunharmanlar, Hasanköy, Kaşınhanı gibi geri planda kalmış mahalleler ile merkezdeki Aşkan, Melikşah, Topraksarnıç mahallerine ekip gönderebilme imkânına kavuşuldu. 

MERAM EKİPLERİ HER GÜN SAHALARDA

Meram Belediyesi Fen İşleri ekipleri ilçe sınırları içinde günde 47 ekiple 47 farklı noktada çalışmalarını sürdürüyor. 13 farklı noktada tretuvar ekibi, 10 farklı noktada alt yapı ekibi, 9 farklı noktada asfalt serim ve onarım ekibi çalışıyor. İşçiler, teknik personel, çavuşlar, şefler dâhil olmak üzere sahada pek çok personel görev alıyor. Kaliteyi ve denetimi arttırabilmek adına yapılan işlerin başında Meram Belediyesi’nden sürekli bir personel bulunuyor.  Labaratuvar çalışmaları ise sahada her an devam ediyor. Asfalt çalışmasında önce kazı daha sonra tretuvar çalışmaları yapılıyor. Tretuvarın önce yapılması işin bozulup tekrar yapılmasını gerektiriyordu. Diğer belediyeler tarafından da kullanılan bu yanlış sistem Meram Belediyesi tarafından kırılmaya başlandı. Kazı ve tretuvarın ardından ise 80 santimetrelik dikey oluk sistemi yapılıyor. Bu oluk sistemi suyun drene olması açısından lokal birikmeleri tamamen önlüyor. Bu da konforu ve verimliliği arttırıyor. Ayrıca sokaklara estetik bir görünüm de sağlıyor.  

MERAM’DA MODİFİYE ASFALT DÖNEMİ BAŞLIYOR

Meram Belediyesi Fen İşleri ekipleri tarafından uzun vadede Antalya çevreyolu ile Meram Yeni Yol’un birbirine bağlanması planlanıyor. 2.5 kilometrelik Harmancık Caddesi kısmı 2016 yılı içinde tamamlandı.  Devamında bulunan Harmancık sokağında kazı çalışmaları devam ediyor. Şems, Kazanbendi ve Ayanbey sokakta da çalışmalar sürdürülüyor. Harmancık Caddesinde Meram Belediyesi tarafından ilk kez modifiye asfalt kullanıldı. Modifiye asfaltın diğer asfaltlara göre esneme kat sayısı daha fazla olduğundan taşıt ve yük kapasitesi de daha fazla.  Yüksek tonajlı araçlar tarafından devamlı kullanılsa dahi esneme kabiliyeti sayesinde herhangi bir yıpranma yaşanmıyor. Modifiye asfalt Meram için ilk kez kullanılan yeni bir uygulamaydı. İlerleyen zamanlarda da bu asfaltın yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu çalışmayla asfaltın daha ekonomik ve uzun ömürlü olması sağlanmış oluyor.  

YOLLAR HEM YENİLENİYOR HEM DE GENİŞLETİLİYOR

Meram’da yollar yenilenirken aynı zamanda da uygun şartlarda da genişletme çalışması yapılıyor. Eğer yol üzerindeki evler imar planına uygun değilse belediye ekiplerinin imkânları çerçevesinde düzenlemeler yapılıyor. Eğer ev ya da müştemilat varsa bunlar kamulaştırmaya sevk ediliyor. Bunun yanında yolların kalitesi de arttırılıyor. Günü kurtarmak için değil uzun soluklu, Meram sakinlerin en sağlıklı hizmeti alabilmesi için yeni imar planına uygun çalışmalar yapılıyor. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da bu noktada sahada çalışan ekiplere sürekli destek oluyor. Ekiplerinin önünü açıyor ve onları dinliyor. Bu noktada Meram Belediyesi personeli çok şanslı olduklarını düşünüyor.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ