Meram’ımız “geleceğimiz”

Meram Belediyesi kentsel dönüşüm projeleriyle bir yandan Meram’ın çehresini değiştirecek projelere imza atarken bir yandan da kültürel çalışmalarla gençlerin eğitimi üstünde duruyor.
Meram’ımız “geleceğimiz”

Meram Belediyesi sosyal ve kültürel anlamda yürüttüğü projeler ve gençlere verdiği desteklerle pek çok belediyeye örnek olacak çalışmalara imza atıyor. Kültür alanında çalışmalar için bir yandan fiziki ortamları hazırlanması bir yandan da bu binaların içini dolduracak insanların inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Bu ikisinin eş zamanlı gitmesi gerekiyor. Meram Belediyesi olarak kültürel anlamda pek çok proje üretiyoruz. Bunlardan bir tanesi olan Bilim Kurdu projemizle tek bir konuya odaklanmaktan ziyade farklı konuları aynı anda verecek ve öğrencilerle birlikte eğitimcileri de eğitim sürecine dâhil edecek bir eğitim modeli üzerinde duruyoruz. Bu sene bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı’mız ile birlikte okullar arası ayrım yapmamak için başarı esaslı 11 adet pilot okul belirledik. Bu okullar TEOG başarısına göre belirlendi. Bu okullara baktığınızda aralarında kırsalda yer alan Yeni Bahçe İlkokulu da bulunuyor. Her okuldan görev alacak eğitimcilerimizin eğitim süreci başladı. Bu eğitimler tamamlandıktan sonra sertifika süreci ile beraber eğitimcilerimiz aldıkları belgelerle başka yerlerde de derslere girebilecekler. Bu eğitimlerde öğrencilerin düşünme şekilleri itibariyle bilimsel, stratejik ve akılcı düşünmesi, problem çözmesi ve bir vizyon kazandırılması hedefleniyor.” dedi.

7-1-1-021.jpg

“ÇOCUKLARI DERSLERLE BARIŞTIRMALIYIZ”

Gençlerin eğitimi konusunda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Toru, “Bu anlamda okullarda okul-zeka oyunları atölyeleri oluşturduk. Bu atölyelerde öğrencileri haftada bir gün seçmeli ders görebiliyorlar. Yine okul bahçelerini akıllı bahçem şeklinde yine akıl-zeka atölyeleri ile eş güdümlü ve bunların devamı olacak şekilde hazırlandı.  Her ayın sonunda da o okullarda paydaşımız KTO Karatay Üniversitesi ile birlikte bilim günleri düzenleyeceğiz. Örneğin bir ay Tıp Fakültesi’nde kadavra üzerinde inceleme yapmayı, bir sonraki ay matematik ile ilgili bir konu ile çocuklara bir ufuk kazandırmayı hedefliyoruz.  7 ay boyunca sürecek eğitimle birlikte aylık Bilim Kurdu dergimizi hazırlıyoruz. Dergimizde yer çekimi anlatılıyorsa bu tiyatro ile desteklenecek. Bu da anlatılan konunun çocukların zihninde daha kalıcı olmasını sağlayacak. Görsel anlatım çocukların öğrenmesinde daha etkili oluyor. Bu anlamda çocukları derslerle de barıştırmak gerekiyor. Bu sayede çocuklarımızın matematik, tarih, bilim gibi derslere olan ilgilerinin arttırılmasını amaçlıyoruz. Yıl sonunda da bunların hepsinin ölçe ve değerlendirmesini yapacağız. Ölçme-değerlendirme çalışmaları ile birlikte bilim şenliği düzenleyeceğiz. Bu senenin sonunda 11 okulumuzdaki değerlendirmelerle bir sonraki sene ilave neler yapabileceğimizi tespit edeceğiz.” şeklinde konuştu.  

7-1-2-022.jpg

“EĞİTİMDE YENİ BİR MODEL OLABİLİR”

Yaptıkları çalışmaların ülkemizin eğitim anlamında yaşadığı sıkıntılara bir model olabileceğine değinen Toru, “Bunlar önemli çalışmalar. Ülkemizde eğitimin daha iyi yerlere gelmesi noktasında bizim de çorbada tuzumuz olsun istiyoruz. Ancak bunu yaparken siyasi kimliğimizle ve popülizmle değil en üst düzeyde faydayı nasıl sağlayabilirizi amaçlıyoruz. Ortaokul gençliği ile Bilim Kurdu Projemizi lise gençliğimiz ile de Yeni Türkiye Vizyonunda Genç Liderler çalışmasına destek oluyoruz. Meram Belediyesi olarak yıl sonuna kadar 3 adet projemiz daha hizmete girecek. Bunlardan bir tanesi de Gençlik Merkezi. Bir taraftan da 15 okula 15 kütüphane uygulamamız devam ediyor. Bu kapsamda okullarımızı kütüphanelerle donatmaya çalışıyoruz. Diğer yanda spor ile ilgili olarak Aşkan’da büyük bir spor kompleksi inşaatı devam ediyor. Bir yandan Meram’da kentsel dönüşüm projelerimizi devam ettirirken bir yandan da eğitim ve kültür alanındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİMLER POPÜLİZMDEN UZAK DURMALI”

Yerel yönetimlerin yaptıkları çalışmalarda popülizmden uzak durarak öncelikle faydayı gözetmeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Toru, “Gençlere imkan verildiği takdirde her şeyi yapabilirler. Şu anda ülke olarak bir ulus devleti olmaktan ziyade atalarımız gibi bir cihan devleti olabilmeyi hedefliyorsak eğitim çalışmalarına daha çok önem vermemiz gerekiyor.  Bu anlamda Türkiye genelinden pek çok belediyemizin bu anlamda yaptığı çalışmalar bulunuyor. Ancak yerel yönetimlerin siyasi kimliklerinin bulunduğu ve bunun ağır bastığı göz önünde bulundurulduğunda pek çoğunda popülizm var. Burada belediyeler olarak popülizmden kurtularak işin arka planında faydayı gözetmemiz gerekiyor. Nasıl daha çok faydalı olabiliriz konusunda daha çok kafa yormalıyız.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ