İsmail Koç

İsmail Koç

Meram’ınız geleceğiniz olursa çalışmalar da güzel olur

Meram’ınız geleceğiniz olursa çalışmalar da güzel olur

Belediyelerden beklenilen hizmetler son 15 yılda büyük bir değişime uğradı. AK Partili belediyeler ile birlikte artık belediyelerin asli görevleri asfalt dökmek, çöpleri toplamakla sınırlı değil.

Belediyelerin artık sosyal ve kültürel anlamda sorumlulukları da bulunuyor. Yani Belediyelerde çıta yükselmiş durumda…

Tam da bu noktada Meram Belediyesi, yürüttüğü projelerle eğitim ve kültür anlamında çıtayı bir tık daha yukarı taşımış durumda bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan Bilim Kurdu projesi bile başlı başına örnek bir çalışma…

Malumunuz ülkemiz eğitim anlamında bir türlü istediği sistemi oturtamadı. Belli aralıklarla sınav sistemini, eğitim müfredatını yeniliyoruz. Eğitim sistemimiz kırk yamalı bohçaya döndü.

Bu anlamda Meram Belediyesinin hayata geçirdiği, gençleri eğlendirirken aynı zamanda öğreten Bilim Kurdu Projesi belki de ilerleyen dönemlerde ülkemizin mevcut eğitim sistemi yerine getirilebilecek bir proje.

Bu proje ile çocuklar aldıkları teorik eğitime ek olarak ek görsel anlatımla bilgilerin daha kalıcı hale getirilmesi sağlanıyor.

Bir bilim tarihi dersi tiyatro gösterisi ile desteklendiğinde verilmek istenen konu çocukların hafızalarına adeta kazınıyor. Çünkü çocukların görsel hafızaları çok daha kalıcı.

Bu projede bir başka güzel uygulama da öncelikle eğiticilerin eğitime sokulması olmuş. Böylece iş daha baştan sıkı tutulmuş.

Bilim Kurdu Projesi kapsamda TEOG başarılarına göre 11 pilot okul seçilmiş ve her okuldan yine başarılı 3 öğrenci projeye dahil edilmiş. Bu okullara baktığınızda aralarında kırsalda yer alan Yeni Bahçe İlkokulu da bulunuyor. Yani kriter başarı olunca kırsaldaki bir okul da projeye dahil olabilmiş.

Yine okul bahçelerini akıllı bahçem şeklinde hazırlanılması, akıllı bahçelerle eş güdümlü olarak akıl zeka atölyelerinin oluşturulması söz konusu projeyi destekleyen çalışmalar.

Günümüz gençliğinin ezberci bir eğitim sisteminden geçtiği konusunda yakındığımız düşüldüğünde bu çalışmalarla öğrencilerin bilimsel, stratejik ve akılcı düşünmelerine, problem çözme ve bir vizyon kazandırılması anlamında hayati önem taşıyor.

Tüm bunlara ek olarak Meram Belediyesi tarafından geçtiğimiz haftalarda 15 Temmuz Şehitleri anısına 15 Z kütüphane Meram ilçe sınırlarında bulunan 15 okula kazandırıldı.

Ülkemiz 2023 hedeflerine koşarken yeni neslin iyi bir şekilde eğitilerek donanımlı hale getirilmesi çok önemli.

2023 hedeflerine belki şu andaki mevcut aktörlerle ulaşmaya çalışacağız ancak 2053 ve 2071 hedeflerine ülkemizi yeni nesiller taşıyacak.

Bu anlamda Meram Belediyesi hem sağladığı fiziki şartlar, hem bilim kurdu benzeri örnek projeleri hem de bir fikri, projesi olan gençlere sağladığı destek sebebiyle çok önemli bir iş yapıyor.

Atalarımız “marifet iltifata tabidir” demişler.

Bu anlamda Meram Belediyesi her ne kadar çok fazla kendi reklamlarını yapmaktan kaçınsalar da hem kentsel dönüşüm ile Meram’a yeni bir çehre kazandırma adına hem de gelecek nesilleri daha donanımlı hale getirebilmek adına yaptıkları çalışmalarla başta Başkan Fatma Toru olmak üzere büyük bir takdiri hak etmiyorlar mı?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR