Mercimekli, kuru fasulyeli ve nohutlu makarna

Balıkesir'in Manyas ilçesinde yaklaşık 3 yıl önce KOSGEB'den aldığı 70 bin lira krediyle doğadan topladığı otlarla makarna üretimine başlayan kadın girişimci Serap Karakaş, aylık üretimini 6 tona, çeşidini de 20'ye çıkardı- Kırmızı mercimekli, kuru fasuly
Mercimekli, kuru fasulyeli ve nohutlu makarna

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Manyas ilçesinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı 70 bin lira krediyle evinin bahçesine kurduğu imalathanede makarna üretimine başlayan girişimci Serap Karakaş, mercimekli, nohutlu ve kuru fasulyeli makarna gibi yeni ürünleriyle çeşidini 20'ye, aylık üretimini de 6 tona çıkardı.

İlçenin kırsal Kulak Mahallesi'nde yaşayan Karakaş, yaklaşık 3 yıl önce KOSGEB'den 70 bin lira kredi kullanarak evinin bahçesinde kurduğu atölyede küçük çaplı makarna üretimine başladı.

Kırlardan topladığı ısırganotu, ebegümeci, gelincik, kazayağı gibi otlardan makarna üreten Karakaş, zamanla atölyesini büyüttü, farklı çeşitlere yöneldi.

Bugün nohutlu, kuru fasulyeli ve kırmızı mercimekli makarna da üreten 53 yaşındaki Karakaş, aylık üretimini 2 yıl öncesine kadar yüzde 50 artırarak 6 tona çıkardı.

Gluten içermeyenler dahil 20 çeşit makarna üreten Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürünlerinin kimyasal madde içermediğini söyledi.

Makarnaları yörede yetişen endemik bitkilerle fabrikalarda kimyasal işlem görmemiş bakliyattan yaptığını ifade eden Karakaş, şöyle konuştu:

"Burada sağlıklı makarnalar üretmeye çalışıyoruz. Amacımız makarnayı daha masum hale getirmek ve işlevselliğini artırmak. Endemik otlar derken yörede kullanılan, geçmişten bu yana halk tarafından tüketilen otları alıyoruz yavaş kaynatmayla püre haline getirip makineden geçirerek olduğu gibi lifleriyle makarnalara katıyoruz. En son çalışmalarımızda gluten, çölyak hassasiyeti, sindirim sistemi, şehir hastalıkları diyebileceğimiz hassasiyete duyarlı olanlara yönelik bakliyat makarnaları ile glutensiz olanları üretmeye başladık. Şu an için kuru fasulye, kırmızı mercimek, nohut makarnaları çok revaçta. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Sağlığa faydalı fonksiyonel gıda üretmekten de çok mutluyuz."

- İtalya'ya satmak istiyor

Karakaş, 6 kadına istihdam sağladığını belirterek özellikle ramazan ayına yönelik İzmir, İstanbul ve Bursa gibi şehirlerdeki marketlerden gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Piyasada tüketilen makarnalardan farklı ürünler yaptıklarını dile getiren Karakaş, "Aylık 6 ton civarında üretim, bizim gibi küçük bir işletme için iyi bir rakam. Makarnanın pişirme süresi de diğer makarnalara göre farklı. En fazla 5 dakika pişiriliyor. İçinde un, tuz, yumurta ve püreden başka hiçbir madde kullanılmıyor. Dolayısıyla bu pişirme süresini kısaltıyor." dedi.

Ürünlerin ihracatı için çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Karakaş, küçük bir mahalleden dünyaya açılmak istediklerini söyledi.

Özellikle ihracat konusunda genç girişimcilerin kapısını çaldığını dile getiren Karakaş, "Ürünlerimizle ilgilenen genç ihracatçılar var. Ürünlerimize ilgi gösteriyorlar. Afrika pazarlarına, Ortadoğu pazarlarına ama benim özelikle istediğim İngiltere ve İtalya'ya makarna satmak." diye konuştu.


Kaynak: