Merkel'in Türkiye nefreti seçimde hüsran oldu

Türkiye düşmanlığında ırkçı AfD ile yarışan Merkel’in partisi, seçmenden yüz bulamadı ve tarihinin en kötü ikinci sonucunu aldı.
Merkel'in Türkiye nefreti seçimde hüsran oldu

Almanya'da tam manasıyla bir genel seçim şoku yaşanıyor. Hükümetteki partilerin çok büyük oranda oy kaybetmesi ve İslam karşıtı ırkçı parti Almanya için Alternatif'in (AfD) oy patlaması ile meclise 94 vekil göndermesi, Başbakan Angela Merkel'i şoke etti. Merkel'in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) toplam yüzde 33 oy alarak sandıktan birinci çıktı. Ancak bu, 1949'dan sonra yapılan seçimlerde CDU/CSU'nun aldığı en kötü sonuç oldu. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) de bir önceki seçimlere göre yüzde 5,2 gerileyerek yüzde 20,5'te kaldı. SPD bu seçimlerde tarihin en düşük oy oranını aldı.

JAMAİKA KOALİSYONU

Alman medyası da seçim sonuçlarını "Tarihi kayıp" olarak yorumladı. Bild gazetesi "Başbakanın kâbus gibi zaferi" derken Süddeutsche Zeitung, "Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar için tarihi kayıp", Tagesspiel ise "Merkel için acı zafer-AfD üçüncü büyük güç" başlıklarını attı. Sonuçlara göre CDU/CSU toplam 246, SPD 153, FDP 80, Sol Parti 69 ve Yeşiller ise 67 sandalye kazandı. SPD'nin, "Büyük koalisyona yokum" açıklamasından sonra geriye tek opsiyon kaldı. 4'üncü dönemine başlayacak olan Merkel'in elinde partilerin bayrak renklerinden (siyah - sarı - yeşil) yola çıkılarak "Jamaika" olarak adlandırılan CDU, FDP ve Yeşiller koalisyonu seçeneğini bulunuyor. Bu durumda da Dışişleri Bakanı Cem Özdemir olacak.

IRKÇI PARTİDE İLK ÇATLAK

Seçimlerde oy patlaması yaşayan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra meclise giren aşırı sağcı parti olan ırkçı AfD Partisi'nde Genel Başkan Frauke Petry krize yol açtı. Bir açıklama yapan Petry, AfD Meclis Grubu'nda yer almayacağını belirterek, "Yoluma bağımsız milletvekili olarak devam edeceğim" dedi. Petry sözünü bitirdikten sonra Alice Weidel ve Alexander Gauland ile birlikte katıldığı basın toplantısını terk etti. Petry, başbakan adayları Gauland ve Weidel ile uzun süredir kavgalı.

TÜRKİYE NEFRETİ ELLERİNDE PATLADI

CDU/CSU'nun büyük oy kaybının nedenlerinden biri de Türkiye düşmanlığında AfD'nin bile önüne geçmesi oldu. AfD genelde seçim kampanyasında mülteci krizini ön planda tutup "Türkiye" veya "Türkler" diye endekslemezken, CDU ve SPD "ırkçıdan çok ırkçı" davrandı ve Türkiye'ye karşıdüşmanca bir siyaset izlemeye başladı. Merkel'in işi hiç de kolay değil. Çünkü bu kez sadece SPD değil, iki ortak birden olacak. Birbirleriyle anlaşamayan Yeşiller ve FDP.

14 TÜRK KÖKENLİ VEKİL

Seçimlerde 7 partinin meclise girmesiyle Federal Meclis'teki milletvekili sayısı 709'a yükseldi. Meclise girmeyi başarın Türk kökenli vekil sayısı da arttı. 11 olan milletvekili sayısı 14'e yükseldi. Özcan Mutlu, Cemile Giousouf ve Azize Tank seçilemezken, diğer 8 vekil koltuğunu korudu. Meclise Elvan Korkmaz, Canan Bayram, Evrim Sommer, Gökay Akbulut, Filiz Polat ve Danyal Beyaz ilk kez girdi.