Merkez’den tarihi 1 puanlık faiz indirimi beklentisi

Merkez’den tarihi 1 puanlık faiz indirimi beklentisi

Darbe girişiminin ardından tüm ekonomi yönetimleri tedbirlerini alırken, piyasaların gözü şimdi de bugün saat 14:00'daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında. Devletin bütün kademelerinde FETÖ mensuplarına yönelik başlayan tasfiye hareketine ekonomi piyasası da dahil edildi. Ekonomi'deki FETÖ baskının ortadan kalkması ile Merkez Bankası'nın faiz politikasına 1 puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.

Piyasalarda bir kez daha nefesler tutuldu, gözler Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü faiz kararına çevrildi. Bankacılar bugünün en önemli konusunun Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

Devletin bütün kademelerinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarına yönelik başlayan tasfiye hareketine Merkez Bankası da dahil edildi ve bu gelişmenin Merkez'in fazi politikasını da etkileyeceği konuşuluyor. Yeni Şafak'ın ekonomi çevrelerinden elde ettiği bilgilere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla söylemesine rağmen ekonomi piyasası bir türlü gerekli adımı atmamıştı. Paralel Devlet Yapılanması (PYD)'nın ekonomi piyasasından tasfiye edilmesiyle birlikte Merkez Bankası yönetiminin de rahatladığı ve büyüme ile istihdamı destekleyici adımlar atarak piyasaya müdahalesi konusunda eli güçlendi. Bugün yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından saat 14.00'te açıklanacak kararla önemli bir adım atılacak. Cuma günü kalkışılan cunta hareketine rağmen TL'nin dolar karşısındaki direncini de göz önünde bulunduran Merkez Bankası'nın en az bir puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor.


7 MADDELİK ÖNLEM PAKETİ
Pazartesi sabahı piyasaların yeniden açılmasından önce Merkez Bankası politikasını belirleyen bir açıklama yapmıştı. Açıklamada bankalara sıfır faizle kredi imkanı tanınacağı ve piyasaların sabit tutulması için gereken tüm önlemlerin alınacağı belirtilmişti. Hatta Merkez'den 7 maddelik bir önlem paketi gelmişti.

1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır.
2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır.
3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacaktır.
4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir.
5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır.
6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir.
7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır.