Mersin'deki darbe girişimi davası

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, tutuklu eski tuğamiral Demirhan'ın aralarında bulunduğu 32 sanığın yargılanmasına devam edildi
Mersin'deki darbe girişimi davası

MERSİN (AA) - Mersin'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, eski Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanı tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 2'si firari, 18'i tutuklu 32 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın 5. celsesinin 3. oturumuna bazı sanıklar ve avukatların katılımıyla devam edildi.

Tutuklu sanık eski 4. sınıf emniyet müdürü Yaşar Şimşek savunmasında, eşinin memlekette olması nedeniyle yemek yemek için 15 Temmuz'da dışarı çıktığını iddia etti.

Şimşek, sanıklardan eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in kendisini yolda gördüğünü savunarak, şöyle devam etti:

"Dağdelen ile telefonda görüşmedim, buluşmak için sözleşmedim. Yolda karşılaştığımızda yemek yiyeceğimi söyledim. Bana, 'Bir arkadaşım gelmiş. Onu görüp geleceğim. İstiyorsan gel sonrasında yemek yeriz.' dedi. Ben de bu dostça davete bir şey diyemedim ve araca bindim. Araca bindiğimde sonradan sanık Seydi Vakkas Arslan olduğunu tanıdığım kişi de vardı. Komutanlık önünde araçta beklerken radyodan darbe girişimi haberlerini duyduk ve oradan ayrıldık. Ben polis evine, oradan da evime gittim. Açığa alındım, 2 gün sonra da gözaltına alındım."

Tesadüfen komutanlığa gittiğini yineleyen Şimşek, "Dağdelen'in oraya ne için gittiğini bilmiyordum. Ben sadece dostça teklifi kabul ettim ve sonrasında yemek yiyeceğimizi düşündüm." diye konuştu.

Şimşek, eski Tuğgeneral Demirhan'ın istasyonlara anons geçtiği Dağdelen'e ait polis telsizini askerlere verdiği iddialarına ilişkin de "İki asker gelerek 'Müdür beyin araçta telsizi varmış. Onu istiyor' dediler. Ben de telsizi uzattım. Telsizin ne için kullanılacağını nereden bilebilirdim? İsteme şekillerinden telsizi zaten sahibinin istediği belliydi." ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

- Dava

Mersin'deki darbe girişimine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, dönemin Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde 20 Haziran 2017'de başlayan davada, yargılama boyunca 8 sanık hakkında tahliye kararı verilmiş, farklı dosyaların bu dava dosyasıyla birleştirilmesiyle sanık sayısı 32 olmuştu.

Savcı, esasa ilişkin mütalaasında aralarında Demirhan ve Dağdelen'in de olduğu 12 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, biri eski asker, 11'i eski polis 13 sanık hakkında da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

Kaynak: