Mesaj terörüne son

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, e-reklam terörünü bitirecek.
Mesaj terörüne son

İnternet ve cep telefonu üzerinden 'reklam bombardımanı'na sınırlama getirmek amacını güden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme yasaya aykırı davrananlara bin liradan 50 bin liraya kadar ağır cezalar öngörüyor. Yasaya göre, ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. İletide, göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler, konu, amaç ve başkası adına yapılması halinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilecek. Alıcılar diledikleri zaman, gerekçe belirtmeksizin ileti almayı reddedebilecek. Bu durumda 3 gün içinde elektronik ileti gönderimi durdurulacak.

AĞIR CEZALAR GETİRİLDİ

Yasaya göre kimden geldiği belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 lira ile 10 bin TL arasında, sözleşme şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlamayanlara 1000 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Alıcının siparişini aldığını teyit etmeyen ve alıcıya sipariş öncesi veri giriş hatalarını düzeltebilmesi için uygun araçları sunmayanlara 1000 lira ile 10 bin lira arasında ceza verilecek. Ret bildiriminin kolay iletilmesini sağlamayan ve talebin ulaşmasının ardından 3 iş günü içinde ileti göndermeyi durdurmayan hizmet sağlayıcıya 2 bin lira ile 15 bin lira arasında ceza verilecek. Ticari elektronik iletileri alıcılara onaylarını almadan birden fazla gönderen hizmet sağlayıcılara ise 10 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezaları verilecek.