Ayşe Atsan

Ayşe Atsan

Mesele: Gençlik

Mesele: Gençlik

Milli irademizin tezahür ettiği 15 Temmuz gecesi ; geleceğimizin teminatı gençlerimizin birlik ve beraberlik ruhu ile vatana , millete ve bayrağa nasıl sahip çıktığını , en ciddi mücadeleyi canı pahasına nasıl verdiğini hep birlikte gördük .

Arzu ettiğimiz gelecek; yeni neslin heyecanı ve mücadele ruhu ile o gece bizlere yansıdı .

Türk toplumu; gençliğinin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal, siyasi , kültürel ve politik duruma ilgisiz olduğuna dair olumsuz bir algı içerisinde. Gençlerimizin siyasi farkındalıklarının yeterli olmadığını ve apolitik olduğunu iddia edenler, o gençlerin 15 Temmuz gecesi vatanımızı alçak terör örgütüne teslim etmediğini de ve bundan sonrada etmeyeceğini görerek hatta daha doğrusu birebir yaşayarak öğrendi.  

Genç nüfus ortalaması oldukça fazla olan ülkemizin geleceği gençlerimize emanet. Bizi ümitlendiren bu gençliğe…  

Yarının Türkiye'sinin yönetim birimlerinde yer alacakları için onlara inanmakla ve güvenmekle geleceğimize güç katacağız . Hal böyle iken seçme hakkı verilen gençlerimize seçilme hakkının bugüne kadar verilmemiş olması yaman bir demokratik çelişkidir . İstikbalimizin bekçilerinin ülke parlementosunda temsil makamını hak ettiklerini ve en doğal hakları olarak görüyorum. Sonuna kadar da destekliyorum. Siyasette ; gençlerin kendi akranları tarafından temsil edilmeleri ve etkili gençlik politikalarının üretilmesi açısından çok önemli .

Yeni anayasa teklifinin 3. Maddesi ile milletvekili seçilme yaşı 18 'e iniyor . İlgili düzenleme yoğun bir gündem kapladı ülke gündeminde. Dünyada üzerinde uzlaşılan bir seçilme yaşı var mı ki bizim ülkemizde en çok ve en acımasızca eleştirilen madde oldu !? Halbuki seçilme yaşının 18 olması ile ilgili düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile organik bir ilişkisi yoktur . Daha ziyade demokratik hak ve temsilde adaletin sağlanması üzerine tesis edilmiştir .

25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi gençlerimiz adına çok açık ve net bir teklif. Bu yasal düzenleme ile ciddi bir demokratik adım atılmış olacaktır. Seçme yaşı 18 İken seçilme yaşı niçin 18 olmasın? 18 yaşının seçilme yaşı olması başka , 18 yaşında birini seçip meclise gönderme başka bir şeydir . Mevcut eğitim öğretim modelimizde 18 yaşındaki gençler lise son sınıf öğrencisi oluyor . O yaş döneminde liseyi bitirip üniversite hayatına adım attıkları süreçtir . Temsil makamına gelmeleri takriben 21-25 yaş aralığı olacaktır.

Amaç gençlerin önünü açmak!

Anayasaya göre ilkokul mezunu birisi de milletvekili seçilebiliyor. Peki acaba 550 vekilimizden kaç tanesi ilkokul mezunu hiç düşündük mü?  18 yaşında seçilme hakkının verilmesi , ülkemiz demokrasisine , ne kazandıracak, ne kaybettirecek bunların konuşulması , tartışılması gerçekten önemli. Gençlerimizin ülke meselelerine daha duyarlı hale getirilmesi söz konusu düzenleme ile teşvik açısından ciddi bir katkı sağlayacak.

Genç beyinler  geleceğe hazırlanma konusunda uzmanlaşacak , bilgi ve birikimlerini artırarak geleceğe transfer ederek tecrübe kazanmış olacaklar biiznillah.

 

Bir çok Avrupa ülkesinde seçilme yaşının 18 olması argümanı kabul görürken bizde milletvekilliğinin hayat tecrübesi ve siyasi birikim gerektirdiği dolayısı ile düzenlemenin popülist bir yaklaşım olduğu tezi ileri sürülmektedir ve bu yaşta seçilme olmanın doğru olmadığı savunulmaktadır.  Seçilme hakkı deyince sadece milletvekilliği değil yerel seçimlerde aday olma , meclis üyelikleri , belediye başkanlığı detaylarını pas geçerek tek bir noktaya odaklanıyoruz . Gözden kaçırdığımız 18 yaş temsili bir nitelikte. 18-25 yaş arası 10 milyon seçmen var ülkemizde . Türkiye nüfusunun %12 sine yakın . 10 milyon seçmenin hepsi parlementoya mı girecek !? İhtimal dahilinde bile değil ...

Demek istediğim o ki ; 3 kasım 2019 da yürürlüğe girecek düzenleme geleceğimize yapılan yatırımdır. Gençlerimizin kişisel rol üstlenmesine vesile olacak. Bizler gençlerimize güvenmeliyiz çünkü onlar bu güveni fazlasıyla hak ediyorlar .

Gençlerimizin asla ve kata bizi yanıltmayacağına inanıyor yollarının açık olmasını diliyorum selam ve dua ile....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Atsan Arşivi
SON YAZILAR