Mesleki Yeterlilik Belgesi’nde süre uzatıldı

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nde süre uzatıldı

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, 40 meslek için 25 Mayıs 2016 tarihinde sona eren belgesiz çalışma süresinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 31 Aralık 2016’ya uzatıldığını açıkladı. 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, 15 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında bulunan 40 meslek dalında çalışabilmek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini, 25 Mayıs 2016 tarihinde sona eren belgesiz çalışma süresinin ise Bakanlık tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatıldığını söyledi.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceğinin değerlendirildiğini hatırlatan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'nun talimatlarıyla mevcut durum gözden geçirilmiş ve özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak iş yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği hazırlanmıştır. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016’ya kadar ertelenmesine ilişkin kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderilmiştir. Alınan bu kararla 31 Aralık 2016 tarihine kadar 40 meslek dalında işçi çalıştıran firma ve işverenlerimiz mesleki yeterlilik belgesiyle ilgili alt yapıyı tamamlamış olacaklar. Düzenlemenin ertelenmesi özellikle 25 Mayıs'ta sona eren belge zorunluluğunu tamamlayamamış esnaf ve işverenlerimiz açısından bir avantaj sayılabilir. Buradan tüm esnaf ve işverenlerimize çağrıda bulunuyoruz, 31 Aralık 2016 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesiyle ilgili şartları yerine getirsinler ve herhangi bir cezai işleme maruz kalmasınlar" diye konuştu.

“500 TL PARA CEZASI UYGULANACAKTI”
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 15 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerden olan 17’si inşaat, 10’u enerji, 7’si otomotiv, 6’sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirildiği, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenlere de çalışan başına 500 lira para cezası uygulanacağı duyurulmuştu.