Metroda kadına hakaret ettiği öne sürülen şüphelinin serbest bırakılması

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı:- "Adli süreçlerin vatandaşlarımızın kılık kıyafetlerine, dini inançlarına yahut siyasi görüşlerine göre farklı sonuçlar doğurduğu izlenimi uyandıran iddialar gerçeği yansıtmamaktadır"
Metroda kadına hakaret ettiği öne sürülen şüphelinin serbest bırakılması

İSTANBUL (AA) - Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Bostancı Metro İstasyonunda başörtülü bir kadına hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı olaya ilişkin Hürriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Hürriyet gazetesinin bugünkü nüshasında Ahmet Hakan imzasıyla yer alan köşe yazısında "A.M. adlı şahsın Bostancı metrosunda çarşaflı bir kadına sırf kıyafetinden dolayı hakaret edip tükürdüğü ve hakkında başlatılan soruşturma kapsamında serbest bırakıldığı, ancak daha önce şortlu bir kadına tekme atan adamın tutuklandığı, iki vaka arasında hiçbir fark olmadığı" şeklinde ifadelere yer verildiğinin görüldüğü belirtildi.

Kamuoyu nezdinde oluşması muhtemel yanlış algıların önüne geçmek maksadıyla basın açıklaması yapılmasına gerek duyulduğu ifade edilen açıklamada, K.P adlı kadının 12 Mart günü Bostancı Şehit Semih Balaban Polis Merkezi Amirliğine müracaat ederek, "aynı gün saat 07.15 civarında Bostancı metrosunda asansör önünde beklediği sırada bir erkek şahsın giyiminden ve inancından dolayı yüzüne tükürüp hakaret ettiği" şeklinde beyanda bulunması üzerine soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

Açıklamada, bu kapsamda temin edilen güvenlik kamerası kayıtları ve alınan beyanlara göre eylemin A.M. adlı şahıs tarafından gerçekleştirildiğinin belirlendiği, şüphelinin 15 Martta gözaltına alındığı, 16 Mart'ta savcılık ifadesini müteakip tutuklanması talebiyle sevk edildiği İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 2018/285 sorgu nolu kararıyla da "yurtdışına çıkışını yasaklamak" ve "haftada bir gün ikametine en yakın kolluk birimine imza atmak" üzere adli kontrol altına alındığı vurgulandı.

Soruşturmaya konu suçların sübutuna yönelik olarak elde edilen biyolojik veriler üzerindeki moleküler genetik inceleme ile temin edilen kamera kayıtları üzerinde eylemi bütün ayrıntılarıyla somutlaştırmaya yönelik yapılan teknik inceleme süreçlerinin devam ettiğinin anlaşıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Cumhuriyet Başsavcılığımız, demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarından olup anayasamızla da teminat altına alınan 'kanun önünde eşitlik' ilkesinin adalet açısından arz ettiği yüksek önemin bilinciyle, her zaman olduğu gibi mezkur eyleme ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında da yasalarla tanınan yetkileri tarafsız ve hukuka uygun bir şekilde kullanmakta olup, adli süreçlerin vatandaşlarımızın kılık kıyafetlerine, dini inançlarına yahut siyasi görüşlerine göre farklı sonuçlar doğurduğu izlenimi uyandıran iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna ve tüm basın yayın kuruluşlarına saygıyla duyurulur."

Kaynak: