"MEVLANA" ismine yakışmadı!

YENİ HABER - MERVE ATEŞ
"MEVLANA" ismine yakışmadı!

Türkiye 'de 111 üniversitenin rektörü, ortak bir bildirge yayımlayarak, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınadı. Yayınlanan kınamanın altında Türkiye’nin neredeyse bütün üniversitelerinin imzası varken   Mevlana Üniversitesi gibi cemaat üniversitelerinin olmaması büyük tepki topladı.

Rektörler İsrail'in, aralarında masum çocuk ve kadınların da bulunduğu 700'den fazla sivil Filistinlinin hayatını kaybettiği, binlercesinin yaralandığı, uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı saldırılarını bildiri ile kınadı. Kınamanın altında,  cemaatle ilişkili oldukları iddia edilen üniversiteler, Konya’da da Mevlana Üniversitesi’nin imzasının bulunmaması infiale yol açtı. 

Deklarasyonda, “Üniversiteleri rektörleri olarak Gazze'deki kardeşlerimize uygulanan bu insanlık dışı katliam bitinceye ve Gazze ablukası kalkıncaya kadar, İsrail'deki üniversitelerle her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerin sonlandıracağız " görüşüne yer verildi

“ULUSLARARASI HUKUK NEZDİNDE HESAP VERSİNLER”

Gazze'deki zulme karşı ulusal ve uluslararası platformda kamuoyu oluşturma konusunda her türlü sorumluluğun alınacağı ifade edilen deklarasyonda, Gazze için tüm üniversitelerde destek ve yardım kampanyaları başlatacağı bildirildi. Gazze'de hayatını kaybeden ve yaralanan mağdurlar için İsrail yönetiminin tazminat ödemesi için tüm hukuki yolların kullanacağı belirtilen deklarasyon da, katliam emrini veren ve uygulayanların, uluslararası hukuk nezdinde hesap vermelerinin ve cezalandırılmalarının takipçisi olunacağı aktarıldı.

"AKADEMİK İLİŞKİLER SONLANDIRILACAK"

Gazze'ye yönelik hukuksuz abluka ve işgalin kaldırılması için uluslararası kamuoyunun harekete geçirileceği vurgulanan deklarasyonda, başkenti Kudüs olan Bağımsız Filistin Devleti kurulması talebinin desteklendiği ifade edildi. Deklarasyonda, şunlar kaydedildi:" Türkiye üniversiteleri rektörleri olarak, Gazze'deki kardeşlerimize uygulanan bu insanlık dışı katliam bitinceye ve Gazze ablukası kalkıncaya kadar, İsrail yönetiminin katliamını kınamayan İsrail'deki üniversitelerle her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerin sonlandıracağımızı, İsrail yönetiminin katliamına karşı tepki koyan, sesini yükselten, protesto eden İsrail Üniversiteleri ve Musevi Bilim insanlarıyla ise her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerimizin devam ettirilmesi, katliamı sonlandırma ve barış için yapılacak her türlü girişimi destekleyeceğimizi, Kendileri; ülkelerinin dışında barış ve huzur içinde yaşarken, kendi vatanlarında acı çeken ve hayatını kaybeden Filistinli mazlumlar için, İsrail yönetimine tepki koyan Musevi cemaatlerine ve vatandaşlarına her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna deklare ederiz."Deklarasyonda, saldırılarda hayatını kaybedenlere de rahmet, yaralananlara acil şifalar dilendi.

GÜLEN CEMAATİ SESSİZ

Terör devleti İsrail'in birçok kesimden tepki alan katliam operasyonları devam ederken Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu iddia edilen üniversitelerin  sessizliği halen devam ediyor. Bunların başında da Konya’da eğitim veren Mevlana Üniversitesi geliyor.

 

“MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İSRAİL’İ KINAMADI”

Yayınlanan Deklarasyonda Gülen Cemaati ile ilişkisi olduğu iddia edilen ve  Konya’da eğitim veren Mevlana Üniversite’sinin de imzasının olmadığı görüldü. Ortak bildiri de imzası bulunmayan  Cemaatle bağlantılı olduğu iddia edilen diğer üniversiteler ise şu şekilde; “Gediz Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi , İpek Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Zirve Üniversitesi”.

GÜLEN DE İSRAİL’İKINAMADI

STK’ların söylemlerinden sonra gözler Fethullah Gülen'de. İtikaf arasında bir açıklama yapan Fethullah Gülenin, İsrail'in 10 gündür Gazze'yi katliam merkezine dönüştürmesine rağmen , Siyonist İsraili kınamadan sadece Gazzelilere taziye mesajı yayınlaması büyük tepkiye neden olmuştu. Müslümanları muhatap alırken en gür sesiyle haykırıp gürleyen Gülenin, yüzlerce çocuğun vahşice katledilirken bu kadar sessiz bu kadar itidalli açıklama yapması sokaktaki vatandaşın tepkisine neden oldu.