Mezarlıkta kanser araştırması

Mezarlıkta kanser araştırması

Ereğli ilçesinde geriye dönük kanser araştırmaları kapsamında mezarlıkta mezar taşlarının görüntü kaydı alınarak veri bankası oluşturuluyor. Veriler mahalledeki kanser ölümlerini araştırmak için kullanılacak.

Zengen Mahallesi Mezarlığı'nda, proje sorumlusu hemşire Safiye Eser tarafından yapılan kayıt işlemi ile kimliği belirlenen kişilerin ölüm nedenleri araştırılacak.

 Ereğli İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Emin Günay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Zengen Mahallesi'nin Ereğli ilçesi mahalleleri arasında kanser vakasının en çok görüldüğü mahalle olduğunu belirtti.

Mahalle muhtarlığı tarafından kendilerine ulaştırılan bir dilekçe sonrası çalışma başlattıklarını vurgulayan Günay, "Daha lokal bir çalışma yapmayı planladık. Hemşire Safiye Eser tüm mezarlıkların görüntü kaydını alarak bir çalışma yürütüyor. Bizde buna ilaveten toprağa ve suya yönelik analiz çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

Eser ise son on yılda ölenlerin listesini çıkaracaklarını kaydetti.

Eser, "Mezar taşlarının görüntüsünü çekerek veri bankası oluşturduktan sonra kimin hangi nedenle öldüğünü tesbit edeceğiz. Mezar tarama ve araştırma işlemi yaklaşık altı ay sürecek" dedi.