Midyat'taki terör saldırısına tepki büyüyor

Midyat'taki terör saldırısına tepki büyüyor

Mardin'in Midyat ilçesinde PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla emniyet müdürlüğüne düzenlenen, 3 polisin şehit düştüğü, 3 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin yaralandığı saldırıya siyasiler ile sivil toplum kuruluşlarının tepkisi sürüyor.

Mardin'in Midyat ilçesinde PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla emniyet müdürlüğüne düzenlenen, 3 polisin şehit düştüğü, 3 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin yaralandığı saldırıya siyasiler ile sivil toplum kuruluşlarının tepkisi sürüyor.

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksekova, Cizre ve Nusaybin'de yaşanan terör saldırılarından dolayı evlerini terk edenlere ilçe olarak sahip çıktıklarını söyledi.

Yaklaşık 5 aydır Midyat'a gelen herkese kucak açtıklarını ifade eden Nasıroğlu, kimliğine bakmaksızın terör mağdurları ile evlerini paylaştıklarını, ellerinden geldiği kadar onlara destek olduklarını belirtti.

"Acımız büyük. Bu terör olaylarını şiddetle kınıyoruz. Çünkü Midyat bunu hak etmiyor. Yüzlerce insan zarar gördü. Biz barış kenti Midyat'ta yaşıyoruz. Barış ve kardeşliğin en güzel örneklerinden biri Midyat'tır. Bu terör saldırılarını, polislerimizin ve vatandaşlarımızın şehit edilmesini şiddetle kınıyorum." diyen Nasıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir zaman terörün taraftarı olmadık, olmayacağız. Allah'ın izniyle biz Midyat'ta olduğumuz sürece bu ilçenin kimliğini koruyacağız. Midyat'ın kimliği çok önemlidir. Çünkü burada her dinden, her ırktan insan var. Bu insanların aklını, canını, namusunu korumak bizim görevimizdir. İnşallah bundan sonra da öyle devam edecek. Midyat halkı olarak teröre asla boyun eğmeyeceğiz. Dimdik ayaktayız. Yürüyüşümüzle de bunu belli ettik. Türkiye'de barışı, dostluğu, 80 milyon insanın aynı yerde, aynı masada yemek yemesini, kardeşçe yaşamasını isteyen insanlarız. Biz bu oyunlara boyun eğmeyeceğiz."

"Saldırı kardeşliğimizi, akrabalık hukukumuzu yaralamayacaktır"

AK Parti Midyat İlçe Başkanı Melih Güneştan, Midyat'ın tarihindeki en acı günlerden birini yaşadığını dile getirdi.

Midyat'ın sığınılacak bir liman olduğuna, herkesin ilçeyi böyle gördüğüne işaret ederek, "Allah'ın izniyle Midyat'ın barış kenti olarak anılmasına devam edeceğiz. Üzüntülüyüz, acımız büyük." diye konuştu. 

Türkler, Araplar, Kürtler, Yezidiler, Hristiyanlar ve Süryanilerin ilçede kardeşçe, bir arada yaşadığına dikkati çeken Güneştan, şunları kaydetti:

"Burada hiçbir şekilde ne etnik ne de mezhepsel olarak bir olay yaşanmamış. Midyat, Türkiye'nin örnek aldığı bir ilçe. Bu saldırı bizi yaralamıştır ama birliğimizi, kardeşliğimizi, akrabalık hukukumuzu yaralamayacaktır. Dimdik ayakta olmaya devam edeceğiz Allah'ın izniyle. Esnafımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Midyat tarihindeki en acı günlerden birini yaşadı. Bu olayın yaşanmış olması ilçemizi ve halkımızı derinden üzmüştür."

"Bu ülke hepimize yeter"

Midyat ilçesindeki Mor Barsavmo Kilisesi Papaz Yardımcısı Ayhan Gürkan, Süryaniler ve Hristiyanlar olarak Midyat'ta gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını kaydetti.

Saldırının kendilerini derinden üzdüğünü anlatan Gürkan, bir daha bu tür saldırıların son bulmasını dilediklerini belirtti.

"Temennimiz, dileğimiz bir daha böyle olayların yaşanmaması. Biz Süryaniler ve Hristiyanlar olarak barış ve kardeşlik için dua ediyoruz. Beraber bu ülke içerisinde çok daha mutluolabiliriz. Çabalarımızın bunun için olması gerekiyor." ifadelerini kullanan Gürkan, şunları dile getirdi:

"Umarız bir an önce bölgemizde, ülkemizde ve Ortadoğu'da barış ve kardeşlik egemen olur, anneler ağlamaz, çocuklar yetim kalmaz. Bu ülke hepimize yeter. Çok ortak noktalarımız var. Kimin üzerine bu konuda ne düşüyorsa yapmalı. Bizim elimizden dua etmek geliyor. Umarız ülkemizin hiçbir yerinde huzur bozulmasın. Daha güzel günler için çabalamamız gerekiyor."