Millet kıraathanesine kavuştu

Meram Belediyesi tarafından kazandırılan Millet Kıraathanesi, Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan’ın katılımıyla açıldı
Millet kıraathanesine kavuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefleri arasında yer alan Millet Kıraathanesi, Konya’ya ilk kez Meram Belediyesi tarafından kazandırılarak bugün açıldı. Açılış törenine Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Meram Kaymakamı Resul Çelik, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

“DAHA DERİNLERE İNİLECEK İŞLER YAPILMALI”

Millet Kıraathanesi’nin açılması ve yarın yapılacak olan Ateşbaz Veli Aşçı Dede etkinliklerinin Türkiye için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, “Geride kalan 16 yılda ülkemizin büyük ülke olma yolundaki yollardan hastanelere, toplu konut projelerinden tünellere kadar birçok altyapı yatırımları gerçekleştirildi. Şimdi geldiğimiz noktada artık daha derinine inilecek işlerin yapılması gerekiliyor. Bu yolda da elbette okumak önemli. Okumaktan kasıt sadece kitap ve dergi okumak değil, bütün bir yaradılışı alıcınızı açık bir şekilde izlemek ve anlamaya çalışmaktır. Bunun için zaman zaman kitap okuyacaksınız, bazı insanlara kulak vereceksiniz ve gezip etrafınızı izleyeceksiniz” şeklinde konuştu.  

img_1382.jpg

“ANLADIKLARIMIZI PAYLAŞMALIYIZ”

Sadece okumanın yeterli olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Aynı zamanda da yazmak, yani ifade etmek gerekir. Bütün bu yaradılışı anlamlandırmaya çalışırken kendi inanç dünyamızın kotlarıyla bunlara anlam vermeye çalışırken bir de anladıklarımızı paylaşmak ve ifade etmek lazım. Belki 10 okuyacağız, 1 yazacağız. Derler ki söz gümüşse, sukut altındır. Nitekim Hz. Mevlana Mesnevi’sine ‘dinle’ diyerek başlıyor. Aslında oradaki dinleyi aynı zamanda Kuran’daki oku emriyle beraber almış. Yani okuyacağız ve dinleyeceğiz. Okuduklarımızdan ve dinlediklerimizden bir şey anlayabildiysek o zaman bunu da içimizde tutmayacağız. Benim ümidim, Millet Kıraathanesi ile çocuklarımızın, gençlerimizin ve bütün vatandaşlarımızın okumasına, yazmasına, dinlemesine ve kendini ifade etmesine katkıda bulunmasıdır” ifadelerini kullandı.

“KONYA BİR İLKİ YAŞIYOR”

16 yıllık AK Parti iktidarında kentsel dönüşümle birlikte kentlerin değiştiğini aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Fiziki yatırımlarla şehirlerimizin çehresi değişti. Özellikle de bu mahallede doğup büyüyen birisi olarak, buraların ne kadar güzelleştiğine bizzat şahitlik ediyorum. Yeni dönemde Cumhurbaşkanımız önemli hedefler koydu. Bunlardan birisi Millet Bahçeleri ve Millet Kıraathaneleri. Konya’mız bugün bir ilki yaşıyor. Millet Bahçeleri’nde de Konya bir ilki yaşadı. Eski stadyum alanı, Türkiye’de ilk ve tek olarak belediyemizin yeni stadyum yapmasıyla birlikte mülkiyeti Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Cumhurbaşkanımızın geldiği son mitingde açıklamaları üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun olduğu alan, Millet Bahçesi’ne dönüştürüldü. İlk 100 günlük eylem planı çerçevesinde yıkımlara başladık. Türkiye’de ilk kez Millet Bahçesi için stadyum alanında yıkımına başlayan ilk belediye olduk. Ana kütlenin de 40 günlü içinde yıkılmasıyla birlikte projesi tamamlanacak ve en kısa sürede inşaatına başlanacak. Bugün yine bir ilki yaşıyoruz. İlimizdeki ilk Millet Kıraathanesi, Meram Belediye’miz tarafından açılıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

img_1363.jpg

“GELECEĞİMİZİ YOĞURMAK BİZLERİN ASİL GÖREVİDİR”

Yerel yönetimler olarak vatandaşlardan alınan güç ile gelişen Türkiye’nin refah düzeyi ve yükselen milletin ihtiyaçları için hizmet etmenin onurunu yaşadığını söyleyen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Hazırladığımız tesisleri sadece Meramlının değin tüm şehrimizin hizmetine sunarken çocuklarımızın geleceği için planlamalar yaparak ilerledik. Kültürüne ve geleneğine sahip çıkmayan ve geleceğe aktarmayan bir milletin, millet olma şansı kalmayacaktır. Bizi biz yapan imanımızı ve kültür değerlerimizi göz ardı etmeden geleneksel çerçeve ile harman ederek geleceğimizi yoğurmak bizlerin asil görevidir. Bu topraklarımızın her karışı medeniyetimizin, kültürümüzün ve sanatımızın altın tarihiyle süslenmiş ve insanlığa ışık olmuştur. Bu ışığı, daha da yükseklere taşıyamazsak gelecekte söz söylememiz mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.

“MİLLİ DİL OLMADAN MİLLİ İŞ VE ÜRETİM OLAMAZ”

Bugün aynı zamanda 26 Eylül Türk Dil Bayramı. Türk Dil Bayramı’nı kutladığımız bu müstesna günde Millet Kıraathanemizin açılışı güzel bir tevafuk oldu.  Dilini kaybeden bir millet dilini, hafızasını, benliğini, dinini, inancını ve tüm değerleri kaybeder. Dilini kaybetmiş bir medeniyet onunla birlikte idrakini ve istikametlerini de kaybetmiş demektir. Şayet lisanımız işgal altında olursa topraklarımızı ve nesillerimizi koruyamayız. Zira düşmanının kelimeleri ile konuşan milletler, asla zafer kazanamazlar. Milli dil olmadan, milli iş ve üretim de olamaz. Türkçemizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin en önemli sorumluluğudur. Medeniyetimizin temelindeki insan unsurunun yeniden geliştirilmesi, diriltilmesi ve üretilmesi özellikle ideal insan tipinin yeniden yaratılması zorunludur. Millet Kıraathanemizin bu süreçte yeni insan tipinin üretilmesi, kazandırılması ve şahsiyet kazanmasında büyük rol oynayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

img_1351.jpg

“BRAİLLE ALFABESİ İLE ÇIKTI ALINABİLİYOR”

Meram Millet Kıraathanesi’nin çok işlevli bir şekilde tasarlandığına vurgu yapan Toru, “Kıraathanemizde, aslına uygun bir şekilde kitaplar, gazeteler ve dergiler yer alırken önemli bir ayrıntıya da sahiptir. Görme engelli vatandaşlarımızın da buradan kolaylıkla istifade edebilmeleri için ayrı bir bölüm ve kütüphane oluşturduk. Kıraathanemiz selamlaşmanın, kaynaşmanın ve kardeşliğimizin buluşma adresi olacak. Görme engelli kardeşlerimiz için Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi’ne üye olduk. İnternet üzerinden e-kütüphanede bulunan hem sesli kitaplardan hem de metin formatındaki eserlerden tüm kardeşlerimiz yararlanabilecek. Ayrıca Braille alfabesi ile yazabilecekleri, kalemler ve kabartma tabletlerle birlikte Braille alfabesi ile çıktı alabileceklerdir. Hatta bir adım daha ileriye götürdük. Kitaplar taranarak Braille alfabesi ile çıktı alınması mümkün hale getirilmiştir. Meram Millet Kıraathanesi, her yaşa hitap edebilecek şekilde düzenlendi. Yaklaşık 150 kişiye aynı anda hizmet edebilecek bir kapasitemiz var” dedi.  •YİĞİT BERKAY ÇOPUR

img_1309.jpg

img_1312.jpg

img_1479.jpg

img_1489.jpg