Sami Bayrakcı

Sami Bayrakcı

Milletin Müslüman Nesil Hayali: İmam Hatipler…

Milletin Müslüman Nesil Hayali: İmam Hatipler…

Gazetemizin 6 Ocak Pazartesi günü manşete çektiği ifadeler Gazeteci-Yazar Yusuf Kaplan’a aitti. “Müslümanca Düşünemiyoruz” diyen Kaplan, yaşadığımız çağ körleşmesi sorununa dikkat çekiyor ve ekliyor: “hayalleri olmayanlar, başkalarının hayalleri ile yaşar.”

Yusuf Kaplan’ın bu yazdıklarını okuyunca İmam Hatip okullarının kurulduğu, hatta kurulmadan önce Müslümanların hayallerini süslediği günler geldi aklıma… Bir avuç Müslümanın baskı ve eziyetin had safhaya vardığı, Kur’an okumanın bile yasak olduğu dönemlerde kurdukları bir hayalin 1951’de hayata geçişidir İmam Hatip Okulları… Hayaller olmadan, gerçeklere ulaşılamaz. İnsanlar sizi esaret altına alabilirler, her türlü özgürlüğünüzü kısıtlama yoluna gidebilirler ama hayallerinize asla müdahale edemezler. Ve gün gelir o hayaller ter ü taze umutlar olarak yeşerir, yarının dünyasını kuşatacak taze fidanlar olarak neşv ü nema bulur.

Ülkemiz Müslümanlarının hayali olarak ortaya çıkan İmam Hatipler, tam da Yusuf Kaplan’ın vurguladığı noktada, Müslümanca düşünmenin imkânlarını ve alanlarını genişletmek için kurulmuş, ahlaklı, dindar ve Müslümanca düşünüp üreten insanlar yetiştirmek amacına matuf kurumlardır. Bugün bu gayenin neresinde olduğumuzu, tarihsel süreci de işin içine katarak daha sonraki yazılarımızda sizlerle uzun uzun paylaşacağız inşallah.

Ben bugün, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle mevcut durumun bilgisini sizlerle paylaşmak ve değerlendirmelerimizi sonraki yazılara bırakmak istiyorum.

Osmanlı Devleti’nde 1913 yılında Medresetü’l-Eimme ve’l-Hutaba adıyla kurulan İmam Hatip Mektepleri, bugünkü manada İmam Hatip Okullarının ilk örnekleridir. Geride kalan 100 yıllık tarih içinde İmam Hatip Okulları pek çok değişim ve dönüşüm geçirmekle birlikte değişmeyen temel amaç, milletimizin ahlaklı, dürüst ve dindar nesil yetiştirme çabaları olmuştur.

4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermeye başlayan ve 2011 yılından itibaren İmam Hatip mezunlarının üniversiteye girişini kısıtlayan katsayı engelinin ortadan kaldırılması ile birlikte İmam Hatip okullarına olan rağbet, sizlerin de malumu olduğu üzere son yıllarda bir hayli artmıştır.

25 Aralık 2013 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki İmam Hatip Lisesi (İHL) ve İmam Hatip Ortaokulu (İHO) ile ilgili sayısal veriler şu şekilde:

Türkiye genelinde toplam İHL sayısı : 853

Türkiye genelinde toplam İHO sayısı: 1.374

Toplam                                        : 2.227

Bu okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı:

İHL öğrenci sayısı    : 518.000

İHO öğrenci sayısı   : 238.000

Toplam                  : 756.000

2013-2014 eğitim-öğretim yılında bu okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısı istatistikleri de aşağıdadır:

İHO’lara kayıt yaptıran öğrenci sayısı: 138.000

İHL’lere kayıt yaptıran öğrenci sayısı: 140.000

Toplam                                         : 278.000

Önümüzdeki 3 yıl içerisinde İHO ve İHL’lere kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte toplam öğrenci sayısının 1.000.000’u bulacağı tahmin ediliyor.

Milletimizin dindar ve ahlaklı bir nesil yetiştirme konusundaki azmi ve iradesini sanıyorum bu rakamlar çok güzel ifade ediyor. Müslümanca düşünmenin önünü açmak, dindar ve ahlaklı bir nesil yetiştirmek için İmam Hatipler üzerine çok çalışmamız gerekiyor, çok…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Bayrakcı Arşivi
SON YAZILAR